Waterpenseel - toverpenseel ?

drie verschillende waterpenselen

Nooit meer knoeien met water.

Wat is een waterpenseel?

Een waterpenseel is een penseel met een ingebouwd waterreservoir dat steeds populairder wordt onder kunstenaars vanwege het gemak om het overal mee naar toe te nemen om het zonder gedoe te gebruiken.

Waterpenselen  zijn meestal gemaakt met een plastic of nylon penseelpunt, die in grootte kan variëren van zeer fijn tot breed. De punt is verbonden met een vat dat water vasthoudt, dat door de haren wordt afgegeven wanneer er druk wordt uitgeoefend. Dit betekent dat kunstenaars de hoeveelheid water die ze gebruiken kunnen controleren, wat met name nuttig kan zijn voor het creëren van verschillende effecten.

Op stap

Een van de belangrijkste voordelen van waterpenselen is hun draagbaarheid. In tegenstelling tot traditionele verfkwasten die aparte watercontainers vereisen en lastig kunnen zijn om onderweg te gebruiken, stellen waterpenselen  kunstenaars in staat om overal te schilderen, zonder de noodzaak van extra water. Ze zijn ideaal voor reizen, buiten schetsen en snelle studies.

Doorgaans lekken ze niet waardoor je ze zonder kopzorgen kan meenemen. Het wel aan te raden om je waterpenseel op voorhand te testen.

Veelzijdig

Een ander voordeel van waterpenselen is hun veelzijdigheid. Je kan ze gebruiken met een breed scala aan media, waaronder aquarelverf, inkt en gouache. Omdat het water kan worden gecontroleerd, kunnen kunstenaars een verscheidenheid aan effecten creëren, van lichte wassingen tot zware texturen.

Je kan het waterpenseel ook vullen met inkt of bister.

Kaligrafie

Met een beetje oefening kan je ze eventueel ook gebruiken voor kalligrafie en lettering, omdat de druk op de pen kan worden aangepast om verschillende lijnbreedtes te creëren. Test ze wel grondig voor je aan een mooi werk begint, het is mogelijk dat een echte kwast je beter ligt.

Kan een waterpenseel gebruikt worden voor aquarel?

Een waterpenseel kan gebruikt worden voor aquarel, hoewel het een andere techniek is dan het gebruiken van losse waterverf en kwasten. Een waterpenseel heeft een interne reservoir voor water, waardoor je het penseel kunt vullen met water en dat vervolgens kunt gebruiken om te tekenen of schilderen zonder steeds water bij te hoeven vullen. Dit maakt het geschikt voor situaties waarin je op locatie werkt of wilt werken zonder dat je veel gereedschap of materialen bij je moet hebben.

Aquarel schilderen met een waterpenseel vereist meer controle over de hoeveelheid water in vergelijking met het gebruik van losse waterverf en kwasten, omdat het water al in het penseel zit, en het is vaak moeilijker om transparante lagen te creëren.

Voor het maken van een mooi aquarel gaat niets boven een goed set penselen met natuurlijke haren.

In deze video's tonen kunstenaars hoe zij een waterpenseel gebruiken.

Zeer interessante blogpost

In haar blogpost legt Marion Boddy-Evans uitgebreid uit hoe je een waterpenseel gebruikt - Engelstalig

Nadelen van het waterpenseel

Een potentieel nadeel van waterpenselen is hun duurzaamheid. De plastic of nylon penseelpunt kan na verloop van tijd slijten, met name als deze op ruw papier of met schurende media wordt gebruikt. Dit kan echter worden vermeden door een lichtere aanraking te gebruiken en voorzichtig te zijn bij het reinigen van de haren na gebruik.

Tegenover echte penselen, zeker deze met natuurlijke haren, schieten de waterpenselen echter tekort. Om een mooi aquarel of een mooie wassing te maken kan je ze beter niet gebruiken. Reserveer ze dus vooral voor korte schetsen onderweg en test ze grondig op hun bruikbaarheid.

Waar te koop?

Waterpennen zijn verkrijgbaar bij kunst- en hobbywinkels, online winkels zoals Amazon, Ebay, en diverse webshops gespecialiseerd in kunstmaterialen zoals Jetpens, De Kwast, pentelarts, hobbyshop-online, etc.

Ook de plaatselijke papierwinkel of boekhandel kan een beperkt aanbod hebben. Het is raadzaam om verschillende winkels te vergelijken en online reviews te lezen voordat je een aankoop doet, om te zorgen dat je een product koopt dat aan je verwachtingen voldoet.

Of je nu een professionele kunstenaar bent of een hobbyist, waterpenselen  zijn een geweldige toevoeging aan je toolkit.

Ook Relevant in deze Blog

Verken in deze blog

Vorige
Vorige

Het belang van een goed schetsboek

Volgende
Volgende

Alles wat je over gesso moet weten