Het belang van een goed schetsboek

schets van breiende dames

Een schetsboek als compagnon

Je wandelt door de winkel met teken- en schildermateriaal en dan sta je plots bij de schetsboeken.

Je kijkt in de schetsboeken en merkt dat de meeste nogal dun en vaak niet zo'n goede kwaliteit papier hebben. Toch kan je de verleiding niet weerstaan om er één te kopen.

En dan bekruipt je de twijfel. Waar ga je het voor gebruiken? Was het geen dwaze impulskoop?

Neen, dat was het niet

Het belang van een schetsboek kan moeilijk overschat worden en eigenlijk zou je het voorbeeld van Leonardo da Vinci moeten volgen en altijd een schetsboekje bij je hebben. En een potlood natuurlijk.

Met een schetsboek leer je beter kijken en tekenen want je kan zo veel tekenen als je wil, het hoeft echt niet mooi te zijn en je hoeft je schetsboek ook aan niemand te tonen.

Het kan je vaste compagnon worden. En na een tijdje leer je ook vlugger schetsen zodat je echt kan vastleggen wat je zien.

Een schetsboek heeft een aantal voordelen

  • Je kan je tekeningen niet zomaar weggooien, tenzij je ze onmiddellijk uit je schetsboek scheurt

  • Je kan het gemakkelijk meenemen

  • Als het heel licht is kan je het altijd bij je hebben

  • Je kan zelfs verschillende soorten schetsboeken gebruiken

  • Je kan gemakkelijk op een terrasje of in de vrije natuur tekenen

Ideeën verzamelen

Je kan je schetsboek ook gebruiken om met een idee of onderwerp te experimenteren. Beschouw het als brainstormen. Ook al heb je een foto die je wil gebruiken, probeer hem toch te tekenen. Tekenen helpt je beter zien. Wat is het belangrijkste in dit onderwerp, wat moet vager of naar de achtergrond, van waar komt het licht, hoe vallen de schaduwen. Je kan nog een reeks vragen bedenken, ze helpen je om je onderwerp beter te leren kennen.

Een schetsboek dient natuurlijk niet alleen om in te schetsen. Even belangrijk is het om er ideeën in op te schrijven: een onderwerp dat je boeit en dat je wil uitwerken, een materiaal dat je leert kennen, uitleg over een project waar je mee bezig bent, uitleg hoe je iets moet tekenen …

Goudmijn

Na een tijdje zijn je schetsboeken echte goudmijnen. Ze staan vol met mogelijke tekeningen en schilderijen, aanzetten om uit te werken, ideeën die je anders al lang vergeten was. Op sommige pagina’s staan enkel wat kriebels, en dan merk je plots dat je één van die kriebels kan uitwerken tot een sjabloon.

Wie een schetsboek bijhoudt heeft een rijke bron aan inspiratie. Blader er rustig door, schijnbaar onooglijke tekeningetjes kunnen de start vormen voor een schilderij.

Koesteren

Je kan in je schetsboek bladeren als je een mindere dag hebt.

En misschien heb je wel een mooi schetsboek, of ééntje dat bijna een souvenir is, dat je maakte op reis, of in een periode waar je een bijzondere herinnering aan hebt, een schetsboek om te koesteren.

Gebruik jij ook een schetsboek en sleur je het overal mee naartoe? Laat maar weten in het commentaar.

Ook Relevant in deze Blog

Verken in deze blog

Vorige
Vorige

Creativiteit - regel van 10 als ideeënfabriekje

Volgende
Volgende

Waterpenseel - toverpenseel ?