8 'natte' tekentechnieken

Buiten de lijntjes tekenen

Bij tekenen denken we meestal aan potloden en houtskool, eventueel aan kleurpotloden en krijtjes. Maar er is nog een hele wereld aan technieken die we kunnen toepassen.

Natte tekentechnieken bieden tal van creatieve mogelijkheden voor kunstenaars en tekenaars.

Het is ook prettig om te experimenteren met verschillende penselen, pennen en andere gereedschappen om te zien welke effecten we met deze technieken kunnen bereiken.

En er is meer mogelijk dan je zou vermoeden:

  1. Bister:

    Bister is een geelbruin kleurpigment vervaardigd uit het roet en teer van verbrand hout of schellak of de gemalen bast van walnoten en Arabische gom. Bister wordt al heel lang gebruikt. Tegenwoordig is bister ook in verschillende kleuren te krijgen. Je koopt het in korrel of poedervorm en lengt het aan met water. Je kan het zowel met een pen, rietpen als met een penseel toepassen.

  2. Inkt:

    Inkt is een van de meest populaire natte tekentechnieken en kan worden gebruikt voor tekeningen, kalligrafie en andere creatieve projecten. Er zijn verschillende soorten inkt, waaronder aquarel-inkt, alcohol-inkt, Chinese inkt en acrylinkt. Je verwerkt de inkt met een penseel, pen of zelfs met een rietje om interessante patronen en texturen te creëren.

    Tekenen met inkt ( voor beginners )

    De VEELZIJDIGHEID van OOST INDISCHE INKT⎪ONDER DE LOEP ⎪Beika ART

    Mini-Schilderijtjes met Oost-Indische inkt - Hélène Peters Illustraties

  3. Aquarelverf:

    Aquarel is een van de meest populaire verftechnieken om buiten te schilderen. Aquarelleren is moeilijk maar geeft prachtige resultaten.

    Maar je kan ook aquarelverf ook heel eenvoudig als tekentechniek toepassen, dan is het geen aquarel, maar een tekening die bijgewerkt werd met aquarel.

  4. Aquarelpotloden:

    Aquarelpotloden zijn potloden die zijn gevuld met wateroplosbare pigmenten. Door het potlood op het papier te zetten en er vervolgens met een nat penseel overheen te gaan, worden de kleuren geactiveerd en vloeien ze uit. Dit maakt het mogelijk om interessante effecten en overgangen te creëren. Maar daar stopt het niet, je kan aquarelpotloden kunnen op verschillende manieren gebruiken.

    Hoe gebruik ik aquarelpotloden

    LANDSCHAP voor beginners inkt en aquarel potlood tekening

  5. Aquarelstiften:

    Aquarelstiften zijn vergelijkbaar met aquarelpotloden, maar de kleuren zijn meestal feller. Ze worden vaak gebruikt om details toe te voegen aan een reeds bestaande aquareltekening. Net als bij aquarelpotloden worden de kleuren van aquarelstiften geactiveerd door er met een nat penseel overheen te gaan.

  6. Wateroplosbare krijtjes

    Wateroplosbare krijtjes doen een beetje denken aan aquarelpotloden. Toch is het resultaat anders. Bij de artgraf krijtjes zelfs helemaal anders.

    Portrettekening met de Caran D’ache Neocolor 2 waxpastels

  7. Ecoline:

    Dit is een vloeibare waterverf die verkrijgbaar is in felle kleuren je kan ecoline gebruiken voor aquarellen, inkttekeningen en zelfs om papier te kleuren.

    Fantasie tekenen met ecoline en zout

  8. Gouache:

    Dit is een dekkende waterverf die vaak wordt gebruikt voor illustraties en ontwerpen. gouache heeft een dikkere consistentie dan traditionele aquarelverf waardoor het meer geschikt is om mee te tekenen. Tegenwoordig is er ook gouache op acrylbasis.

    Huisdieren tekenen met gouache verf | Koffietijd Tekenen

Een behoorlijk gamma om toe te passen, maar daar stopt het natuurlijk niet. Je kan veel van deze technieken ook combineren met droge materialen en zo je arsenaal aan mogelijkheden nog vergroten.

Al met al bieden natte tekentechnieken een wereld van creatieve mogelijkheden en kunnen ze helpen bij het creëren van prachtige en unieke kunstwerken. Of je nu werkt met aquarelverf, inkt of één van de andere technieken, het experimenteren met verschillende media en tekenmaterialen kan leiden tot onverwachte en spannende resultaten.

Relevant Artikel in deze Blog

Verken in deze blog

Vorige
Vorige

10 goede redenen om creatiever te worden

Volgende
Volgende

De 6 geboden van acrylverf