De 6 geboden van acrylverf

tubes en potjes acrylverf

Acrylverf Avonturen: Kunst Zonder Grenzen met Deze 6 Regels

De Vrijheid van Acrylverf

In tegenstelling tot olieverf heeft het schilderen met acrylverf bijna geen regels, geboden of verboden. Je kan er op los experimenteren en alles wat je maar denkt toepassen.

Toch zijn er zes ‘geboden’ die je niet mag vergeten:

Gebod 1: Kleding Keuzes

Draag altijd afgedankte kleren, of toch kleren die mogen vlekken en een schort of kiel.

Acryl hecht op zowat alles en je kleding vormt daar geen uitzondering op. Bovendien droogt de verf zeer snel en voor je het weet heeft ze je kleding onuitwisbaar ‘versierd’. Ga er echter niet van uit dat je de verf ook als textielverf voor kleding kan gebruiken. De verfplekken blijven ook na vele wasbeurten in je kleding, maar een mooi schilderij blijft het niet.

naar de ‘geboden’

Gebod 2: Water is Essentieel

Altijd water bij je werkplek stellen om je penselen in te laten rusten als je er even niet mee schildert.

Ingedroogde verf ruïneert je penselen. En dat indrogen gaat meestal sneller dan je denkt. Het is daarom raadzaam om steeds een potje water bij je werkplek te stellen. Als je ook maar even stopt met schilderen, dompel je penseel dan in het water en laat het daar in staan tot je het weer gebruikt of tot je het wast.

naar de ‘geboden’

Gebod 3: Het Belang van Penselen Reinigen

Na het schilderen de penselen ZEER GRONDIG REINIGEN met zeep.

Je penselen moeten tot aan de schacht grondig gereinigd worden. Achtergebleven verf zal je penseel uit zijn vorm halen zodat het niet goed meer werkt. En een penseel dat je vergeet te wassen verandert in een klompje plastic waarvan je hooguit de steel nog kan gebruiken om in verse verflagen te krassen.

naar de ‘geboden’

Gebod 4: Vermijd Vettige Ondergronden

Niet schilderen op een vettige ondergrond, geen oliehoudende of vette materialen mengen met de verf, of tussen de verflagen - dus ook niet mengen met olieverf of oliepastels.

Acryl en olieverf zijn niet enkel elkaars tegenhangers, ze zijn ook een beetje elkaars vijanden.

Je kan wel met olieverf over acryl schilderen, maar niet omgekeerd. Acryl hecht niet op iets wat vet is, ook niet op een paar strepen met oliepastel. Het lukt niet om over oliepastel met acryl te schilderen, je zorgt voor zwakke plekken in je werk, die je zelfs met een paar lagen medium niet kan neutraliseren.

naar de ‘geboden’

Gebod 5: Laat de Verf Drogen

Als de verf begint te drogen, stoppen met schilderen en het werkstuk de tijd geven om grondig te drogen.

Natte acryl verweekt de onderliggende lagen een beetje. Daardoor gaan de verschillende lagen beter in elkaar klitten tot één enkele laag acrylaat die je niet meer van elkaar kan scheiden.

Als je blijft doorverven wanneer de verf begint te drogen, riskeer je de onderliggende lagen te beschadigen, of zelfs los te weken uit je schilderij. Je krijgt dan plekken die zich niet zomaar laten retoucheren. In extreme gevallen komt de hele verflaag zelfs in vellen los van de ondergrond.

naar de ‘geboden’

Gebod 6: Voorzichtig met Nat-in-Nat Techniek

Bij nat in nat schilderen, niet in de verf ‘roeren’.

Dikke lagen verf drogen traag. Dit kan je het bedrieglijke gevoel geven dat je er lang in kan werken. Maar ook hier geldt dat je de onderliggende lagen verweekt, en deze dus kan beschadigen. Acryl is een verf om snel te werken, zelfs in de dikke lagen verf breng je enkel snelle toetsen aan. Hoe langer je in de verf ‘roert’, hoe minder mooi het resultaat zal zijn en hoe groter de kans dat de verf plots in vellen loslaat.

naar de ‘geboden’

‘De ballon’ acryl op plaat 30 x 30 cm

Experimenteer Vrijelijk

Terwijl we onze reis door de boeiende wereld van acrylverf afronden, is het duidelijk dat de mogelijkheden bijna grenzeloos zijn. Met zijn unieke eigenschappen biedt acrylverf een platform voor zowel beginners als ervaren kunstenaars om hun creativiteit de vrije loop te laten, van subtiele pasteltinten tot krachtige, expressieve stukken.

Hoewel de 'geboden' die we hebben besproken essentieel zijn voor het behouden van de kwaliteit en levensduur van uw werk, moeten ze niet worden gezien als beperkingen, maar eerder als richtlijnen om u te helpen uw artistieke potentieel te maximaliseren.

Dus pak die penselen, omarm uw verbeelding, en laat de kleuren vloeien. De wereld van acrylverf wacht op uw persoonlijke touch. Experimenteer, leer, en bovenal, geniet van elk moment van uw schilderavontuur!

naar de ‘geboden’

Heb je een anekdote in verband met één van deze ‘geboden of verboden’?

Vertel erover in het commentaar, andere kunstenaars kunnen er van leren en zo wordt deze blog voor iedereen interessanter.

Relevante Artikels in deze Blog

Verken deze Blog

Vorige
Vorige

8 'natte' tekentechnieken

Volgende
Volgende

Tekenen en aquarelleren in het Groen