10 goede redenen om creatiever te worden

tekening met bloemen en vlekken

Wie creatiever is, heeft meer plezier.

Bij creativiteit gaat het niet om het mooie plaatje, maar om het spelen met je materiaal. Je gaat weer denken als een kind dat gewoon de dingen uittest zonder zich zorgen te maken over het resultaat.

  1. Door het zoekproces wordt je enthousiaster

    Kunst is dan niet meer beperkt tot je blad papier of je schildersdoek, heel je wereld wordt je inspiratiebron. Het schilderen wordt dan voorafgegaan door inspiratie zoeken, technieken uittesten, variaties bedenken … . Het schildersproces wordt voor een groot deel een denkproces, iets waar je ook mee bezig bent als je niet schildert of tekent.

  2. Creativiteit geeft je onverwachte mogelijkheden

    Je botst op materialen en technieken waar je nooit aan gedacht had. Je ontdekt nieuwe mogelijkheden die je meevoeren op een manier die een nieuwe wereld aan mogelijkheden voor je opent.

  3. Het blijft boeiend

    Door de hele waaier aan mogelijkheden die het creatieve proces voor je opent, blijft kunst een boeiende bezigheid die je niet zomaar meer loslaat. Je maakt niet zomaar weer het zoveelste schilderijtje, neen, je speelt weer, je ontdekt weer, je zoekt naar nieuwe vormen om je uit te drukken. Je leert steeds weer nieuwe dingen kennen.

  4. Het bloedt niet dood

    Als je altijd met hetzelfde bezig bent, dan komt er bijna zeker een punt waarop het plezier ophoudt. Na het zoveelste schilderij dat weer in de kast verdwijnt lijkt het allemaal nogal zinloos.

    Maar als je eenmaal met het creatieve proces bezig bent, dan zoek je weer naar nieuwe mogelijkheden. En wie weet, misschien kan je nog wel iets doen met al die schilderijen die je al gemaakt hebt.

  5. Je wordt alsmaar onverschrokkener

    Je angst om iets verkeerd te doen verdwijnt en je zal ook die dingen uitproberen die volgens de theorie niet kunnen. Je leert te spelen met contrasten in kleur en materiaal. Er zijn zomaar geen barrières meer. De grenzen aan de mogelijkheden van je materiaal worden een uitdaging.

  6. Het creatieve proces voorkomt routine en een ‘werk-gevoel’

    Omdat het altijd weer anders is, is elk schilderij of elke tekening weer een nieuw avontuur waarvan je de uitkomst niet kent. Routine en vaste gewoonten doorbreek je door het zoekproces. Er is niets wat moet, maar veel dat mogelijk is. Schilderen is geen opgave, maar een spel.

  7. Je krijgt steeds weer nieuwe ideeën

    Eens het creatieve proces op gang is, is het bijna niet meer te stoppen. Het ene idee roept het andere op. Zeker als je een schetsboekje of notaboekje met je ideeën bijhoudt,

  8. Je ontwikkelt een eigen stijl

    Door het spelen en zoeken, uitproberen en experimenteren creëer je meteen ook een eigen stijl. Je ontwikkelt een eigen manier om met je materiaal om te gaan en je uit te drukken.

  9. Je wordt gepassioneerd

    Naarmate je creatiever wordt - of terug creatiever wordt, want als kind was je al creatief - wordt tekenen en schilderen meer en meer een passie, iets wat de kern van je wezen uitmaakt. Je uitdrukken via beelden en zoeken naar inspiratie, ideeën vasthouden, het laat je nooit meer helemaal los.

Ook relevant in deze blog

Verken in deze blog

Vorige
Vorige

Maak eens een collectie

Volgende
Volgende

8 'natte' tekentechnieken