Het witte canvas syndroom

maagdelijk witte canvassen

Een maagdelijk wit canvas

Het nodigt uit om te schilderen en schrikt tegelijk af. Herkenbaar?

  • soms ben je gewoon bang om je canvas te verknoeien

  • Soms heb je wel een canvas, maar geen idee wat je zou schilderen.

  • Of je hebt wel een onderwerp, maar geen idee HOE je het zou schilderen.

Het canvas 'voorverknoeien'

Misschien moet je je canvas gewoon een beetje 'verknoeien'. Neem je penseel met een beetje verf in een lichte kleur en maak kris kras wat strepen op je canvas. Nu kan je hem niet meer verknoeien want dat is al gebeurd.

Dit is een idee dat ik geleerd heb van Nancy Hillis. 'Activating the Canvas' noemt ze het. Ik heb het uitgeprobeerd en het werkt! Ze is een Amerikaanse kunstenaar, auteur en psychiater. Haar levenswerk is kunstenaars en creatievelingen te begeleiden om in zichzelf te geloven. Ze bevordert het creatieve proces door hen de psychologische gereedschappen te geven om hun creativiteit te voeden.

Dan maar brainstormen

Het beste wat je kan doen is eerst opschrijven wat je met je werk beoogt, of je met bepaalde verf wil werken, een bepaalde techniek, in de trant van een bepaalde schilder, kortom alles wat er in je hoofd opkomt.

Hoe meer ideeën hoe beter, en geen paniek, je hebt nog geen geld uitgegeven, nog geen canvas verknoeid, je bent enkel aan het brainstormen. Gun jezelf rustig de tijd, een schilderij is niet op 1, 2, 3 gemaakt.

Schetsboek - of artist journal

Wie een schetsboek bijhoudt heeft een rijke bron aan inspiratie. Blader er rustig door, schijnbaar onooglijke tekeningetjes kunnen de start vormen voor een schilderij.

Experimenteren

Je kan je schetsboek ook gebruiken om met een idee of onderwerp te experimenteren. Beschouw het als brainstormen. Ook al heb je een foto die je wil gebruiken, probeer hem toch te tekenen. Tekenen helpt je beter zien.

Wat is het belangrijkste in dit onderwerp, wat moet vager of naar de achtergrond, van waar komt het licht, hoe vallen de schaduwen. Je kan nog een reeks vragen bedenken, ze helpen je om je onderwerp beter te leren kennen.

Maak verschillende tekeningen, probeer een beetje te variëren, je onderwerp op verschillende manieren uit te beelden. In de plaats van één vaag idee kan je zo verschillende meer concrete ideeën bekomen. Zo heb je meteen voer voor verschillende schilderijen.

Tenslotte kies je uit al je schetsen deze die je het beste bevalt.

Laatste vraag

Nu moet je enkel nog bepalen welke techniek je wil toepassen. Maar na al dat brainstormen en experimenteren zal de juiste techniek meestal voor de hand liggen. Zoniet, dan moet je verder experimenteren

Een mislukt schilderij kan hier de oplossing brengen. Witte gesso er over en je hebt een doek om verschillende technieken te experimenteren. En al doende zal de keuze zich meestal opdringen. Of je krijgt voer om het onderwerp op verschillende manieren uit te beelden. Voer voor meerdere schilderijen!

Nu is je canvas 'voorverknoeid', je weet wat te schilderen en hoe je het wil schilderen.

Niets staat je creativiteit nu nog in de weg.

Je hebt nog andere methoden om je angst te overwinnen? Schrijf het op in het commentaar. Je helpt er andere kunstenaars mee.

Verken deze Blog

Vorige
Vorige

10 items die van elke ruimte het ideale atelier maken

Volgende
Volgende

De vergeten kunst van het schetsen