De vergeten kunst van het schetsen

schets van een achterover leunende man

Een onuitputtelijke bron van inspiratie en creativiteit

De termen schetsen en tekenen worden vaak door elkaar gebruikt.

Maar wat is schetsen nu eigenlijk?

Volgens Wikipedia is een schets is een niet-uitgewerkte tekening, vaak bedoeld om iets op een eenvoudige manier duidelijk te maken. Het is een vorm van studie. Bij het maken van een schets vereenvoudigen we het onderwerp tot zijn essentiële vormen.

Vastleggen

We kunnen snel iets schetsen dat we zien, met de bedoeling om het later te gebruiken. We kunnen echter ook iets schetsen wat we met ons geestesoog zien, iets waar we aan denken en dat we willen vastleggen om het te onthouden.

Studie

Als we iets beter willen leren kennen kunnen we er over lezen, maar we kunnen het onderwerp ook helemaal anders benaderen, namelijk door het te schetsen. Zo leren we de vormen beter kennen en slaan we ze ook op in ons geheugen en in onze hand. Dat is wat o.a. Michelangelo en Leonardo da Vinci deden.

Ontwerp

Een schets kan ook dienen als ontwerpinstrument. Als we iets willen maken, zelfs als we een tekst willen schrijven, maken we schetsen of voorstudies. We kunnen een schilderij natuurlijk eenvoudigweg beginnen met niet meer dan een idee, maak we kunnen ook verschillende voorstudies of ontwerpen, in de vorm van schetsen maken.

Het enorme voordeel van het maken van ontwerpschetsen is dat het de creativiteit stimuleert en dat we meestal tot betere composities komen dan wanneer we met het eerste beste idee dat in ons opkomt van start gaan.

Op die manier kunnen uit één enkel idee ook meerdere goede ontwerpen ontstaan op basis waarvan we schilderijen kunnen maken of uitgewerkte tekeningen. Dan eindigen we niet met één schilderij of tekening maar met een reeks over hetzelfde onderwerp, waarvan de verschillende werken elkaar aanvullen en verrijken.

Opzet van een schilderij

Tenslotte is ook de opzet van een schilderij een schets. Deze kan op verschillende manieren gemaakt zijn. Het kan een potloodtekening zijn, maar ook een tekening in verf. Deze schets werd vroeger meestal ingevuld met één of meer kleuren waarbij de vlakverdeling werd aangegeven, alsook de licht- en schaduwverdeling. Deze eerste verflaag heet imprimatura en werd tot voor de impressionisten altijd toegepast bij het opzetten van een schilderij.

Maar daar hoeft het schetsen niet te stoppen

Eigenlijk kunnen we zowat overal schetsen. Voor een meer uitgewerkte tekening is meer tijd nodig maar een snelle schets is vlug gemaakt. Het is ook plezierig om gebeurtenissen vast te leggen, souvenirs te maken bij een reis of uitstap, en iets wat we zien op wandeling.

Een klein schetsboekje en een potlood zijn al voldoende. Meer is er niet nodig. En daarmee stappen we in de voetsporen van Da Vinci.

Schetsen verreikt ons leven, het is een onuitputtelijke bron van inspiratie en  creativiteit.

Wat is uw ervaring met schetsen? Schrijf het in het commentaar.

Verken in deze Blog

Vorige
Vorige

Het witte canvas syndroom

Volgende
Volgende

We leven in een zee van creativiteit