Tekenen, schilderen, kriebelen

meerdere gestarte schilderijtjes

De kracht van meerdere startpunten

De kans bestaat dat we nog een paar weken gevangen zitten. En alsmaar hetzelfde tekenen en schilderen verveelt na een tijdje. Tijd om het roer om te gooien. Maar dat kan behoorlijk frustrerend zijn, en beangstigend.

Daar heb ik een truck voor (niet zelf bedacht). Maak een serie kleine werkjes, veel kleiner dan je gewoon bent. En maak die tegelijkertijd.

Dat doe ik soms zo :

  • ik neem 10 blaren tekenpapier

  • ik verknoei dat papier door er een vierkant op te tekenen en met een hard potlood (H2 of lager) op te kriebelen - op alle 10 blaren

  • nu draai ik het stapeltje om en begin overnieuw op alle 10 te tekenen

  • zonder verder na te denken neem ik een stift of een kleurpotlood en kriebel verder

  • nu kijk ik weer door de tekeningen en vraag ik mij bij elke tekening af wat ik er mee kan doen en ik teken weer doorheen de hele stapel, elke tekening wordt een beetje verder getekend, al was het maar één enkele potloodlijn

Op die manier zijn mijn tekeningen ontstaan, en mijn laatste schilderijtjes, daar heb ik weliswaar geen vierkant op getekend.

De ene keer aquarelleer ik op mijn tekeningen, een andere keer experimenteer ik met inkten, het werkt vlug en je hebt vlug resultaat. En het belangrijkste is dat je zo steeds anders gaat werken. Je evolueert vlugger en hebt een overzicht over je nieuwe manier van werken.

Ik ben nu begonnen om een stapeltje aquarelpapier voor te bereiden. 

Mixed media en textiel

Natuurlijk kan je die methode ook aanpassen voor andere materialen en kleine mixed media of textiel werkjes maken. Zo breidt je je mogelijkheden nog verder uit. En wie weet bots je wel op een nieuwe passie.

Probeer het ook eens

1. Tekenen

- Mini tekenmarathon: Neem 10 bladen tekenpapier en volg de methode beschreven in het artikel. Start met een basisvorm naar keuze (het kan een cirkel, driehoek of zelfs een abstracte vorm zijn) en ga van daaruit verder met tekenen.

- Oude materialen, nieuwe kunst: Doorzoek je tekenspullen en pak iets dat je al lang niet meer hebt gebruikt. Het kan een oude stift zijn, een kleurpotlood of zelfs krijt. Gebruik dit om je tekeningen te accentueren.

2. Schilderen

- Mini schilderij serie: Neem 10 bladen aquarelpapier of elk ander geschikt papier en maak een serie van kleine schilderijtjes. Begin, net zoals in het artikel, met een basisvorm en bouw van daaruit op.

- Mix en Match: Gebruik verschillende mediums zoals waterverf, acryl, en inkten op één enkel schilderij. Kijk hoe ze reageren met elkaar en welke interessante effecten je kunt creëren.

3. Kriebelen

- Kleurrijke kriebels: Neem 10 bladen tekenpapier en je kleurpotloden of stiften en kriebel erop los. Vul de pagina met verschillende kleuren, patronen en lijndiktes. Zie waar je hand je naartoe leidt.

- Verhalende kriebels: Probeer een verhaal of een scène te vertellen enkel door kriebels en lijnen. Misschien kan een zigzaglijn een berg voorstellen, of een reeks stippen een sterrennacht.

4. Mixed Media en Textiel

- Textiel collages: Neem 10 stukken karton of stevig papier. Snijd of scheur stukjes stof en organiseer ze op de stukken karton of papier. Lijm ze vast en voeg vervolgens details toe met verf, stiften of andere materialen.

- Mixed Media Mashup: Gebruik zowel schilder- als tekenmaterialen op één stuk. Denk aan potloodtekeningen met aquarelaccenten, inktvlekken gecombineerd met collages, enz.

Deel je Voortgang!

Laat een boodschap achter, ik ben benieuwd naar jouw creaties en experimenten!

Hoe heb je de oefeningen aangepakt? Welke nieuwe technieken heb je ontdekt? Deel je werk op sociale media of stuur mij een foto per e-mail.

Ik ben altijd enthousiast om te zien hoe jij je artistieke reis voortzet. Elk kunstwerk, groot of klein, is een stap voorwaarts. Dus pak die penselen, potloden en wat je ook maar hebt en duik in de wondere wereld van kunst!

Ook Relevant in deze Blog:

Verken in deze blog

  • Tips en Tricks
    Klik hier als je vooral belangstelling hebt voor beknopte artikelen boordevol tips en tricks, of gewoon een paar solide redenen voor dit of dat.

  • Alles over Tekenen
    Alle artikelen in deze blog over tekenen. Want creatief tekenen is een reis naar je verbeelding.

  • Alles over Schilderen
    Alle artikelen in deze blog over schilderen. Want creatief schilderen is het kind in jou laten spelen.

  • Terug naar de Blog - Homepage

Vorige
Vorige

Tiens : mediums - mixed media - multimedia ?

Volgende
Volgende

Penseel versus camera