Kleuren mengen met acrylverf

schilderij 'explosie'

4 manieren om kleuren te mengen met acrylverf

  • Nat in nat werken

  • Verschillende kleuren op een palet mengen voordat je het op het doek aanbrengt.

  • Gelaagd schilderen met transparante lagen.

  • Optisch mengen.

Meestal zal je meer dan één enkele methode toepassen.

1. De verf mengen op het palet:

De verf mengen op het palet is op het eerste gezicht hetzelfde als bij het schilderen met olieverf. Let wel op, acrylverf droogt zeer vlug, het heeft dus geen zin om van elke kleur een beetje op je palet te leggen. Je legt enkel die kleuren op je palet die je onmiddellijk zal gebruiken.

In de plaats van een klassiek palet kan je beter plastic schaaltjes verzamelen die je bijvoorbeeld van de verpakking van voedingswaren recupereert. In deze schaaltjes kan je de verf gemakkelijk mengen met medium zonder dat de verf op je werkvlak drupt.

Begin met het nemen van een klein beetje van de ene kleur met je penseel of paletmes en meng het met een andere kleur.

Neem eerst de lichtere kleur en meng dan een heel klein beetje van de donkerste kleur.

  • Experimenteer met verschillende verhoudingen.

  • Meng meer van de ene kleur met de andere om verschillende tinten en schakeringen te creëren.

  • Verander de verhoudingen van de kleuren om verschillende resultaten te bekomen.

Wees creatief en experimenteer. Breng een kleine hoeveelheid van de gemengde kleur aan op een apart stuk papier of canvas om te zien hoe het eruit ziet. Als je tevreden bent met het resultaat, kun je de gemengde kleur gebruiken in je schilderij. Onthoud dat het mengen van kleuren met acrylverf een proces van trial-and-error kan zijn. Wees geduldig en experimenteer om de gewenste kleuren en effecten te bereiken.

Spoel je palet na gebruik niet af. Als acryl in water opgelost wordt, dan is het giftig voor het milieu, gedroogd doet het niet zo veel kwaad.

2. Nat in nat werken:

Deze methode kennen we ook van het schilderen met olieverf. Nat in nat wil zeggen, je brengt in een nog natte verflaag snelle toetsen aan met een andere kleur. Als je met meer dan twee kleuren tegelijk schildert, let er dan op dat ze niet te ver uit elkaar liggen op de kleurencirkel, anders bekom je al snel een vaal grijze kleur.

Ook met acrylverf kan je nat in nat schilderen, maar door de snelle droogtijd, slechts op relatief kleine oppervlakten.

Experimenteer eerst voor je deze techniek met acryl gaat toepassen. Denk er ook aan dat je tijdig stopt met schilderen. Als de verf begint te drogen mag je zeker niet verder schilderen. Natte lagen acryl verweken de onderliggende lagen, dus niet te veel zitten ‘roeren’ op je werkstuk.

  • Acrylic Painting Tutorial | Blending and Layering - Cinder Block Studios - video Engels gesproken - 38:15 min.

3. Gelaagd schilderen met transparante lagen:

Acryl op zijn best. Hier toont acryl zich van zijn beste kant. Door de snelle droogtijd kan je veel lagen boven elkaar aanbrengen.

Voor het gelaagd schilderen gebruik je best transparante kleuren. Dekkende kleuren worden wel transparanter als je ze mengt met medium, maar zullen nooit het glasachtige effect geven van de transparante kleuren.

4. De kleuren optisch mengen:

De kleuren mengen op die manier zonder dat de verf gemengd wordt. Deze methode kennen we van het werken met kleurpotloden en pastels.

We bekomen dit effect als we de verf aanbrengen met een kam, een paletmes of met een plastic kaartje. Als we op een enigszins ruwe ondergrond schilderen, krijgen we ook dit effect. De verf wordt op die manier onregelmatig aangebracht, waardoor onderliggende verflagen gedeeltelijk zichtbaar blijven. De kleuren mengen zich niet echt, je krijgt enkel dat effect, je kan het vergelijken met het pointillisme. De kleuren behouden hun optimale kracht en het resultaat is sterker dan bij de vorige mengtechnieken.

Dominante kleuren

Let wel op, dominante kleuren gedragen zich anders dan niet-dominante kleuren. Test eerst hoe de kleuren die je wil gebruiken, zich gedragen.

Ftalo blauw is dominant, geel is dat meestal niet.

Een kleur lichter of donkerder maken:

Het is ook belangrijk om te weten dat de hoeveelheid wit die je toevoegt aan een kleur, invloed kan hebben op de intensiteit en de tint van de kleur.

Meestal is het beter om een kleur toe te voegen aan wit, andersom riskeer je meer verfmengsel te maken dan je nodig hebt, en dat kan je dan niet meer gebruiken.

Een kleur donkerder maken met zwart is niet zo'n goed idee. Meestal bereik je een mooier resultaat door een andere donkere kleur te gebruiken.

Medium

Enkel medium toevoegen. Het is ook aan te raden om af en toe een laag met enkel medium toe te voegen, dat komt de stevigheid van het werkstuk en de kleuren ten goede, zeker als je de verf rechtstreeks uit de tube gebruikt.

Glossy versus Mat Medium.

Tijdens het schilderen gebruik je best enkel glossy medium. Mat medium versluiert de kleuren een beetje, tenzij je natuurlijk precies dat effect wil bekomen.

Een bewust proces

Door te oefenen wordt het mengen van de kleuren iets wat we bewust doen, met kennis van zaken, maar zonder telkens de theorie ervan na te gaan. Dat zou bovendien niet enkel frustrerend en tijdrovend zijn, het zou de creativiteit doden en vaak zou het gewoon onmogelijk zijn.

Relevant artikel in deze blog

Verken in deze blog

Vorige
Vorige

Kleuren mengen met kleurpotloden

Volgende
Volgende

Kleurenleer ontcijferd