Hoe Je Jouw Creatieve Geest Voedt en Ontwikkelt

inspiratie in een blikken doos

Inspiratie verzamelen en vooral: bewaren

Inspiratie is overal

Je moet er vooral oog voor hebben, en nog belangrijker : het bijhouden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je inspiratie te verzamelen en bij te houden. Niets houdt je tegen om deze te combineren en zo nog meer inspiratie te verzamelen.

Schetsboek

Wie een schetsboek bijhoudt heeft vlug een rijke bron aan inspiratie. Neem vooral een klein schetsboekje dat je altijd bij je hebt. Telkens je iets ziet, maak je dan een vlugge schets en schrijf er bij wat er zo inspirerend aan dit onderwerp is.

Moeilijk?

Als je dit te moeilijk of een beetje geforceerd vindt, oefen dan thuis. Maak van allerlei voorwerpen een schets en schrijf er bij wat er zo speciaal aan is. Maak ook schetsjes van je interieur. Voor je het weet maak je overal schetsjes en heb je een hele verzameling aan onderwerpen.

Foto's

Je kan ook telkens je iets ziet wat interessant is, een foto maken. In tijden van de smartphone is dat een fluitje van een cent. Verzamel de foto's die als inspiratie moeten dienen daarna op je computer in een apart mapje dat je daarvoor gebruikt. Zo kan je er steeds uit putten.

Bruine enveloppe

Inspirerende zaken kan je ook verzamelen in een grote enveloppe of in een (echt fysiek) mapje.

Zie je ergens in een tijdschrift of een reclame een interessante foto, scheur het blad er dan uit (natuurlijk enkel uit je eigen onbenullige tijdschrift dat je toch niet zou bewaren). Je kan ook een scan of fotokopie maken.

Maar ook tekeningetjes die je later eventueel wil uitwerken kunnen in deze enveloppe.

Een inspirerende trip

Schoendoos

En dan is er nog de beruchte schoendoos, bijna iets uit vervlogen tijden om iets in te bewaren. Hier kunnen allerlei voorwerpjes in verzameld worden. Heb je meteen spulletjes om een stilleven te maken.

Beetje kinderachtig?

David Hockney gebruikt dikwijls foto's en schetsen die hij in schoendozen verzamelt als inspiratiebron.

Ook Pablo Picasso stond bekend om zijn collectie kleine voorwerpen, zoals schelpen, stenen en stukjes touw, die hij in schoenendozen bewaarde en als inspiratie voor zijn kunst gebruikte.

Zelfs Marcel Duchamp, bekend om zijn provocerende en conceptuele kunstwerken bewaarde een schoenendoos vol aantekeningen, schetsen en ideeën voor zijn kunst.

Maar hier stopt het natuurlijk niet

Ook kunstenaars kunnen inspirerend werken. Regelmatig een galerie of museum bezoeken kan ook wonderen doen. En bij bijzonder inspirerende tentoonstellingen kan je meestal wel een catalogus kopen. Hier kan je dan ook lang uit putten.

Je kan beginnen met natekenen of naschilderen en gelijdelijk een eigen stroom aan ideeën uitwerken.

Zo zit je nooit meer zonder inspiratie.

Laat maar weten wat jou het meeste aanspreekt, hoe jij je inspiratie verzamelt. Hoe meer ideeën hoe beter.

Verken in deze Blog

Vorige
Vorige

Daag jezelf uit : een hele maand elke dag tekenen

Volgende
Volgende

De magie van bister