Daag jezelf uit : een hele maand elke dag tekenen

in de file en schetsen

Elke dag tekenen, al is het maar één minuutje brengt meer op dan je kan vermoeden.

Het is een hele uitdaging. En het lijkt helemaal niet zo moeilijk om vol te houden.

En toch.

Er zullen zeker dagen zijn dat het helemaal niet past, neem dan toch je potlood en teken één enkele streep, of teken vlug een koffietas, of een fantasiegezicht. Het komt er op aan om geen enkele dag over te schrikkelen, al teken je slechts één enkele streep, of wat schaduw op een tekening die je al hebt. Al doe je een hele week over een tekening, dat speelt geen rol, na verloop van tijd maak je echt wel een tekening per dag.

Maak het zo gemakkelijk mogelijk

Maak het voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk om veel te tekenen. Bedenk dat het erom gaat te tekenen, te oefenen, en niet om mooie tekeningen te maken. Met een vulpotlood kan je ook tekenen, en met een simpele bic. En je kan op alles en nog wat tekenen, je kan een schetsboek gebruiken, maar een lege envelop of een bierkaartje voldoen ook. Als je maar tekent.

Als je nog ergens een broddelschrift of iets goedkoops hebt waarin je zonder zorgen kan broddelen dan kan je dat gebruiken voor heel snelle schetsen. In het begin, of zelfs na verloop van tijd, trekken die snelle schetsen op niet veel, maar het geeft niet, als het broddelschriftje vol is, gooi je het gewoon bij het papier, het komt hier enkel op het oefenen in snel schetsen aan zonder je zorgen te maken over het resultaat.

  • Bedenk waar je het liefste op tekent, een broddelschriftje, een schetsboek of losse bladen.

  • Leg je schetsboek of papier met een potlood op een zichtbare plek, zo dat je zonder veel poespas kan beginnen tekenen.

Houd je score bij ! of zet datums in een schetsboek

Als ik dat zeg strijk ik de meeste kunstenaars tegen de haren. Maar het werkt als magie.

Je kan je score bijhouden op het eerste blad van je schetsboek of broddelschrift. Je kan ook elke tekening van een datum voorzien of gewoon een kalender gebruiken.

Merk je ‘s avonds dat je die dag nog niet getekend hebt, neem dan vlug een stuk papier en iets wat schrijft, en teken vlug een banaan of een appel, gewoon uit je hoofd en vink je dag af. Weer een dag getekend.

Geen zelfkwelling

Na een paar dagen kan je je afvragen of het dagelijkse tekenen eigenlijk geen vorm van zelfkwelling is, is het nu zo erg om een dag over te schrikkelen?

Ja het is zo erg om een dag over te schrikkelen. Als je één dag over schrikkelt, schrikkel je ook een tweede over, en dan een derde …

En neen het is geen zelfkwelling. Op een bepaald ogenblik zal je merken dat je veel vlugger en beter tekent. Je zal er alsmaar meer plezier in krijgen, en dan beslis je om de rest van je leven elke dag te tekenen. Maar dat houdt natuurlijk geen kat vol.

Eerlijk is eerlijk

Ik heb het idee om elke dag te tekenen niet uitgevonden. Hieronder staan een paar blogposts over elke dag tekenen. Altijd leuk om het ook bij een ander te lezen.

En er bestaat zelfs een boek over :

  • 365, elke dag een tekening
    voor je dagelijkse dosis tekenen, schetsen of schilderen
    door Lorna Scobie

Voor het boek Elke dag een tekening bedacht Lorna Scobie 365 tekenopdrachten in diverse categorieën zoals ontspanning, observatie en kleurgebruik. Ze daagt de lezer uit elke dag iets te tekenen, de creativiteit vrij te laten stromen en zo de vaardigheden te vergroten. Zo bewijst ze dat tekenen niet moeilijk hoeft te zijn en dat gewoon lekker bezig zijn minstens zo leuk en belangrijk is als het eindresultaat. Of het nou gaat om beginners of professionele illustrators, dit boek geeft een boost aan ieders verbeelding en creativiteit.

Video

David Litchfield vertelt in zijn TED-talk hoe dagelijks tekenen zijn leven veranderde

Elkaar aanmoedigen op Facebook, Instagram of Pinterest

Elke dag tekenen is één ding, elkaar aanmoedigen is nog beter. En er zijn drie ideale social media kanalen die daarvoor het meest in aanmerking komen: Facebook, Instagram en Pinterest, elk met hun voor- en nadelen. Als je je tekeningen wil delen, kies je best een vertrouwd kanaal.

En nu aan u

Doe je ook mee? Stilletjes voor jezelf of toon je je tekeningen ook aan anderen?  Vermeld dan in het commentaar waar we je tekeningen kunnen zien.

Relevant Artikel in deze Blog

Verken in deze Blog

Vorige
Vorige

Tekenen en aquarelleren in het Groen

Volgende
Volgende

Hoe Je Jouw Creatieve Geest Voedt en Ontwikkelt