Hoe kan je met de regel van 10 een origineel schilderij maken?

verschillende composities proberen

Creatieve verlamming?

Ontdek de regel van 10 voor een explosie van inspiratie in je schilderijen!

Ken je dat gevoel?

  • Al je schilderijen lijken op elkaar.

  • De anderen zijn veel creatiever, die komen altijd met iets nieuws voor de dag.

  • Je kan proberen wat je wilt, uiteindelijk ziet het er toch weer ongeveer hetzelfde uit.

Het is een verlammend gevoel.

Maar daar is een oplossing voor: de regel van 10 geeft je creativiteit een ferme boost.

De regel van 10 werkt zo:

Je hebt een idee en dan bedenk je 10 verschillende manieren om dat idee uit te voeren. Maak een genummerd lijstje. Probeer niet om alles te onthouden maar schrijf het op, het opschrijven zelf genereert ideeën, en anders onthoud je toch niet welke ideeën je zoal had.

Schrijf alles op wat in je hoofd opkomt, ook de dwaze ideeën, uit een dwaas idee kan een goed idee voortkomen en een idee dat oorspronkelijk dwaas leek, kan achteraf toch heel goed zijn.

Voorbeeld: je wil een vriendin schilderen -> op welke 10 manieren kan ik haar afbeelden?

  1. Portret met enkel hoofd en schouders

  2. Volledig met op de achtergrond haar tuin

  3. De tuin met mijn vriendin op een stoel aan een tafeltje

  4. Mijn vriendin bovenop het tafeltje

  5. Mijn vriendin achter het stuur van haar auto

  6. Portret van enkel haar hoofd en hals, bovenkant van haar hoofd afgesneden

  7. Als miniatuurtje met enkel hoofd en schouders

  8. Op reële grootte, maar een langgerekt schilderij met een donkere achtergrond

  9. Als ze in de keuken staat te koken

  10. Met de poes op haar schoot

  11. Mijn vriendin verkleed als clown

In het begin zal het wat artificieel overkomen en zal je niet veel kunnen bedenken, maar na een tijdje zal je merken dat je op die manier op veel ideeën komt. En zo leer je meteen ook om elk idee op verschillende manieren te benaderen.

Waarom werkt het?

Onze hersenen zijn erop ingesteld om zo weinig mogelijk te denken, en zeker niet te tobben over iets wat geen belang heeft. Er zijn genoeg drama's in ons leven waar onze hersenen met plezier op focussen.

Als we dus een idee voor een schilderij hebben, denken we meestal niet verder na om dat idee te veranderen, waarom zouden we, we weten al hoe we het willen schilderen.

Waardering voor dwaasheid

Anderzijds kan het ook zijn dat we gewoon geen idee hebben hoe we iets willen aanpakken of wat we willen doen. Dan is de regel van 10 ook belangrijk, we beginnen gewoon met wat dwaze dingen op te schrijven, en al schrijvend zullen we wel op iets botsen dat wel de moeite waard is.

Geduld en doorzettingsvermogen

Geef de oefening niet te vlug op. Kijk op je lijstje, misschien staat er twee keer hetzelfde op, skippen en nog een idee produceren. Misschien kom je ook niet direct op 10 ideeën, geef het ook dan niet op, in de loop van de dag zullen er nog ideeën naar boven komen borrelen, of de dagen erop, en voor je het merkt heb je misschien wel 20 ideeën.

Nu kan je schiften en het beste en origineelste idee uit de lijst pikken. Maar misschien zul je toch verschillende van je ideeën uitwerken. Proficiat, je bent veel creatiever geworden.

De regel van 10 is een echt ideeënfabriekje.

Bonus:

10 heel andere manieren om met de regel van 10 om te gaan - Een schatkist vol inspiratie voor je kunst!

  1. "10 Gevoelens": In plaats van het schilderen van een persoon, schilder je 10 verschillende emoties. Bijvoorbeeld: blijdschap, verdriet, woede, verwondering, angst, liefde, verveling, trots, verlegenheid, enzovoort.

  2. "10 Seizoenen": Verbeeld de verschillende seizoenen door een landschap op 10 verschillende manieren te schilderen (ook al zijn er maar 4 seizoenen). Experimenteer met kleuren, licht en compositie om de unieke sfeer van elk seizoen vast te leggen.

  3. "10 Dromen": Laat je inspireren door dromen en verbeeld je 10 abstracte of symbolische schilderijen die de essentie van verschillende dromen weergeven. Laat je fantasie de vrije loop en speel met vormen en kleuren.

  4. "10 Muzikale Noten": Gebruik muziek als inspiratiebron en verbeeld 10 schilderijen die elk een andere muzikale noot of akkoord uitbeelden. Probeer de emotie en energie van de muziek om te zetten in beeldende kunst.

  5. "10 Verborgen Betekenissen": Maak een reeks schilderijen waarin elke afbeelding een verborgen betekenis of boodschap heeft. Creëer lagen van symboliek en interpretatie, zodat de kijker steeds nieuwe aspecten ontdekt bij het bekijken van het werk.

  6. "10 Futuristische Visies": Verbeeld 10 verschillende toekomstige stadslandschappen of technologische ontwikkelingen. Laat je verbeelding de vrije loop en schilder hoe je denkt dat de wereld er over enkele decennia uit zou kunnen zien.

  7. "10 Ode aan de Natuur": Schilder 10 verschillende aspecten van de natuur die je diep raken. Dit kunnen bloemen, dieren, landschappen, oceanen, of zelfs microscopische details zijn.

  8. "10 Vluchtige Momenten": Vang vergankelijke momenten in de tijd, bijvoorbeeld de blik van een vreemde in de menigte, een regendruppel die van een blad valt, of een vallende ster. Elke schildering kan een ander vluchtig moment vastleggen.

  9. "10 Patronen en Texturen": Onderzoek de schoonheid van patronen en texturen om 10 abstracte schilderijen te maken. Experimenteer met penseelstreken, kleurlagen en materialen om diverse texturen tot leven te brengen.

  10. "10 Culturen, 10 Kunstvormen": Verken de kunst van 10 verschillende culturen en gebruik verschillende kunstvormen als inspiratie voor je schilderijen. Bijvoorbeeld: Afrikaanse maskers, Japanse kalligrafie, Mexicaanse muurschilderingen, enzovoort.

Laat deze ideeën je creativiteit aanwakkeren en je helpen om unieke en originele schilderijen te creëren!

Laat er geen gras over groeien en probeer het nu uit, ook al ben je niet van plan om vandaag een schilderij te maken. Ik ben zeker dat je plots veel creatiever wordt.

En vergeet niet om in het commentaar je ervaring over de regel van 10 te schrijven.

Relevant artikel in deze blog

Verken in deze blog

Vorige
Vorige

Van Afgedankte Tekeningen tot een Creatieve Schatkist

Volgende
Volgende

10 goede gewoontes voor een schilder