Haal de kunstenaar in je naar boven

een snelle schets met acrylverf en inkt

Dagelijks schilderen in 7 stappen

Wil jij ook graag elke dag schilderen, maar merk je dat het er vaak niet van komt? Je bent niet de enige. Schilderen is een prachtige creatieve uitlaatklep, maar allerlei obstakels kunnen je ervan weerhouden om de kwast op te pakken. Misschien heb je moeite met discipline, vind je het maken van rommel vervelend, of vind je simpelweg geen tijd tussen je drukke dagelijkse verplichtingen.

Het goede nieuws is dat dagelijks schilderen binnen handbereik is, en met enkele eenvoudige strategieën kun je het makkelijker maken dan ooit.

In het filmpje leg ik uit hoe ik het aanpak. Onder de film lees je een aantal tips en triks.

Stap 1: Definieer 'schilderen':

Schilderen gaat niet alleen over olie- of acrylverf op doek. Het draait om het verkennen van kleuren en vlakken, en dit kan net zo goed met aquarel, olie, acryl of zelfs op papier. Door je perspectief te verbreden, opent zich een wereld van mogelijkheden.

Stap 2: Maak het jezelf gemakkelijk:

Creëer een ideale omgeving om te schilderen. Snijd aquarelpapier of schilderpapier op postkaartformaat (of A5) voor snelle en behapbare projecten. Kies één of twee kleuren waarmee je een tijdje wilt werken. Zoek een vaste plek in huis waar je je materialen kunt laten liggen, klaar om direct aan de slag te gaan.

Stap 3: Hou je progressie bij:

Houd een blad bij waarop je de dagen noteert waarop je hebt geschilderd. Dit helpt niet alleen om je vooruitgang te volgen, maar motiveert je ook om consistent te blijven. Zie het als een persoonlijke uitdaging om zoveel mogelijk dagen af te kunnen vinken.

Stap 4: Begin eenvoudig:

Start met eenvoudige schilderijtjes die niet veel tijd vergen. Dit kan je helpen om snel in de flow te komen en je zult merken dat je vaak gewoon doorgaat als je eenmaal bezig bent. Schilder in het begin bijvoorbeeld zonder achtergrond, zodat je je volledig kunt richten op het onderwerp.

Stap 5: Herhaal en leer:

Het is helemaal prima om elke dag hetzelfde onderwerp te schilderen, vooral in het begin. Dit vermindert de drempel om te beginnen en stelt je in staat om te experimenteren met verschillende technieken. Op dagen zonder inspiratie kun je eerdere schilderijtjes herhalen en zo blijven oefenen.

Stap 6: Beloon jezelf:

Plaats je schilderijtjes in een mooi kader met passe-partout zodra ze droog zijn. Dit geeft je een gevoel van voldoening en motiveert je om meer te creëren.

Stap 7: Groei en verbeter:

Naarmate je dagelijks schilderen volhoudt, kun je overwegen om te investeren in beter aquarelpapier of papier voor olieverf/acryl met gesso prepareren,. Hiermee til je je kunstwerken naar een hoger niveau.

Besluit:

Door jezelf de juiste omgeving en tools te bieden en je vorderingen bij te houden, wordt dagelijks schilderen een gewoonte die je niet wilt missen. Dus waar wacht je nog op? Pak je penselen en laat je creativiteit de vrije loop!

Voorbeeld:

Persoonlijk vond ik het schilderen met aquarelverf een echte uitdaging. Maar door wat restjes aquarelpapier en een eenvoudige set verf en penselen klaar te leggen, is het dagelijkse schilderen een gewoonte geworden die ik niet meer wil missen.

Denk na over welke verf je het liefst gebruikt en richt een schilderhoekje in waar je alle materialen klaarlegt. Vergeet niet om je voortgang bij te houden. Nu kun je je alleen nog afvragen wat je vandaag wilt schilderen!

Hoe denk je over deze aanpak om jezelf te stimuleren om dagelijks te schilderen? Denk je dat het haalbaar is? Heb je nog andere suggesties? Laat het ons weten in de comments hieronder, zodat we elkaar kunnen inspireren!

Relevant artikel in deze blog

Verken in deze blog

Vorige
Vorige

Acryl en Reliëf

Volgende
Volgende

Aanduidingen op de tube