Altijd-op-zak tekenset

Altijd klaar om te tekenen

Inhoud

Een goed georganiseerde, compacte tekenset zorgt ervoor dat je overal en altijd klaar bent om te tekenen, wat essentieel is om die vluchtige momenten van inspiratie vast te leggen.

Zo'n tekenset is zeer basic en weegt bijna niets.

Wachten bij de dokter, onderweg met de trein, van het zonnetje genieten op een bankje in het park of gewoon even stoppen tijdens een wandeling, je setje is altijd paraat.

Natuurlijk verandert je tekenset af en toe. Bij mij is dat in elk geval zo, soms is het niet meer dan een potlood en een dun schetsboekje, en dan wordt het weer wat uitbundiger. Het is een tekenset voor het geval dat de inspiratie of de verveling toeslaat en verschilt (bij mij) grondig tussen de zomer en de winter.

Inhoud

In de Wachtkamer van de dokter. Gelukkig had ik mijn tekensetje bij.

Wat moet er in?

Hier zijn enkele tips voor het samenstellen van een compacte en functionele tekenset:

Potloden:

Neem één enkel potolood mee waar je graag mee tekent en zowel lichte als donkere tinten mee kan creëren.

Je kan ook kiezen voor een vulpotlood, dan heb je in elk geval geen problemen met een stompe punt.

Een andere optie is een grafietstift en een doezelaar om heel snel te tekenen.

Pen en inkt:

Een stift of een vulpen werken ook prima. En je kan er ook onmiddellijk een wassing mee maken, tenzij je voor watervaste inkt kiest.

Kleurmiddelen:

Een heel klein setje kleurpotloden of aquarelpotloden werkt goed voor kleurwerk onderweg. Aquarelpotloden zijn veelzijdig omdat je ze zowel droog als met water kan gebruiken.

Een miniatuur aquareldoos die je zelf fabriceert met niet meer dan 6 of 8 napjes en een waterpenseel zijn ook leuk om bij te hebben.

Schetsboek:

Een klein schetsboek met dik papier dat geschikt is voor verschillende media, zoals potlood, inkt en aquarel.

Als het heel lichtgewicht moet zijn dan kan je ook een heel klein plat tekenschriftje kiezen. Test op voorhand met welk materiaal je er in kan werken, en of het geschikt is voor technieken met water.

Gum en puntenslijper:

Laat deze thuis!

Dit setje is bedoeld om snel te werken. Controleer het regelmatig: zorg dat je potlood geslepen is, je vulpen en je waterpenseel gevuld en je schetsboekje nog blanco pagina's heeft.

Twee Bomen vereeuwigd op een terrasje. Niet echt een minikitje, maar veel had ik toch niet bij.

Zoveel kunstenaars - zoveel minikits

Inhoud

Houd alles bij elkaar

Hoe je je tekenset organiseert hangt af van je zakken, je handtas of je manbag.

Een tekenschriftje met een vulpotlood of een vulpen kan gewoon ergens in je jaszak leven.

Wil je ietsje meer materiaal en sleur je het mee in een tas, dan is een pennezakje of een etui handiger.

Ik heb allerlei uitgeprobeerd en geef momenteel de voorkeur aan een klein etui in 'wafeltjesplastic' van 14 x 19 cm.

Schrik er niet voor terug om je altijd-op-zak setje te herorganiseren volgens je behoeften en het seizoen, maar maak er geen gewetenskwestie van.

Inhoud

En daarna?

Koesteren

Eens je schetsboekje vol is, zal het een stille getuige zijn van een stukje van je leven, een boekje om te koesteren. Schrijf bij elke tekening telkens de datum en de plaats, dat maakt het nog waardevoller.

Zijn de meeste tekeningen niet zo geslaagd? Geen paniek, het schetsboekje is een herinnering voor jou, je hoeft het niemand te tonen.

Inspiratie

Het schetsboekje kan ook een bron van inspiratie zijn voor latere schilderijen of tekeningen. In dat geval kan het nemen van een foto een hulpmiddel zijn om die verder uit te werken.

Natuurlijk kan je ook in je boekje schrijven, een idee vastleggen dat je anders misschien zou vergeten. Probeer een schets te maken van je idee, dan heb je er achteraf ook meer aan.

Inhoud

Durf te tekenen!

Het kan intimiderend zijn om zo maar in publiek je schetsboekje boven te halen en te tekenen. Bedenk echter dat de meeste mensen niet eens naar je kijken maar geobsedeerd zijn door hun smartphone.

Voelt het toch te eng aan, kijk dan rond, is er echt niemand die je in de gaten houdt? Raap dan al je moed bijeen en teken. Je zal zien dat het leuker is dan je dacht.

Zo'n altijd-op-zak tekensetje kan je leven een paar stappen leuker maken.

Heb je zelf al ervaring met zo'n setje, of bijkomende ideeën, laat het dan weten in het commentaar hieronder. Zo kunnen we van elkaar leren.

Vorige
Vorige

De Mythe van de Eenzame Kunstenaar Doorprikt

Volgende
Volgende

Monochroom tekenen en schilderen