10 manieren om je verf zo snel mogelijk te verknoeien of te verkwisten

schilderij 'vleugels'

Het plezier van schilderen kan snel omslaan in frustratie als je niet goed voor je verf zorgt.

Of het nu acrylverf, olieverf of aquarelverf is, het is belangrijk om de juiste maatregelen te nemen om je verf in goede conditie te houden.

In dit artikel toon ik 10 veelvoorkomende manieren waarop je je verf snel kunt bederven of verspillen. Van het vergeten van open tubes tot het negeren van kleurenkennis, wees gewaarschuwd voor deze valkuilen.

  1. Laat de tubes of potjes open als je schildert en vergeet ze dan na het schilderen te sluiten. Zo verdroogt vooral je acrylverf snel.

  2. Laat de verf vlakbij een warmtebron of in de zon liggen.

  3. Koop 35 verschillende kleurtjes en gebruik ze niet. Vooral acrylverf zal na verloop van tijd verharden.

  4. Leg veel meer verf op je palet dan je ooit kan gebruiken en laat je palet na het schilderen zonder afdekking liggen. Zo bederf je je palet en verf tegelijkertijd.

  5. Begin met de donkerste kleur op je palet als je verf wil mengen. Zo heb je bijna een hele tube wit nodig voor je de gewenste kleur krijgt en heb je meer van deze kleur dan je ooit nodig zult hebben.

  6. Meng er lustig op los zonder kleurenkennis. Zo bekom je mooie kleuren die je op dat moment niet kan gebruiken en die al lang niet meer goed zijn als ze wel van pas komen.

  7. Koop hele kleine tubes als je veel verf gebruikt bij het schilderen. Zo wordt het duurder uitkomen.

  8. Koop hele grote tubes, potten of flacons als je weinig verf gebruikt bij het schilderen en gebruik ze niet op. Vooral acrylverf in grote potten is soms van bedenkelijke kwaliteit.

  9. Gebruik geen organizer voor je verf, maar smijt alles in één grote doos. Zo weet je niet welke kleurtjes je hebt en kan je in de winkel naar hartelust kleurtjes kopen die ergens onderaan in je doos liggen.

  10. Gooi de tubes verf die je niet open krijgt gewoon weg i.p.v. te laten weken in warm water om ze te openen.

Relevant artikel in deze blog

Verken in deze blog

Vorige
Vorige

Duik in je voorraadkast naar ongebruikte materialen

Volgende
Volgende

Chinese of Oost-Indische inkt