Van Kleuterschool tot Kunstgalerie

Gouache schilderij op papier 30 x 30 cm.

De Reis van Plakkaatverf en Gouache

Inhoud

Plakkaatverf is niet alleen een nostalgie uit de kleutertijd; het is een veelzijdige, dekkende verf die kunstenaars van alle leeftijden boeit.

Het vermogen om matte oppervlakken te schilderen zonder penseelstrepen en de snelle droogtijd maken het een favoriete keuze voor projecten die snelheid en precisie vereisen. Bovendien is deze verf gemakkelijk te reinigen en geschikt voor een breed scala aan oppervlakken zoals papier, karton, canvas, hout en stof.

Gouache: Het Verfijnde Neefje van Plakkaatverf

Gouache schilderijen, met hun kenmerkende dekkende kwaliteit waarbij de ondergrond volledig verborgen is, zijn een kunstvorm op zich. Hoewel gouache en plakkaatverf oorspronkelijk verschillend waren, zijn ze nu qua betekenis samengevallen. Gouache, vaak geassocieerd met een hogere kwaliteit en prijs dan plakkaatverf, biedt een matte, dekkende afwerking die contrasteert met de transparantie van aquarelverf. Deze watervermengbare verf, verrijkt met dekkend pigment, is perfect voor kunstenaars die op zoek zijn naar diepte en rijkheid in hun werk.

Inhoud

‘Oranje met strepen’ gouache op papier 30 x 30 cm.

‘Oranje met strepen’ gouache op papier 30 x 30 cm.

Acrylverf vs. Plakkaatverf: Een Creatieve Vergelijking

Terwijl plakkaatverf op basis van Arabische gom, ideaal is voor jonge kunstenaars en gemakkelijk te mengen, biedt acrylverf, gemaakt met acrylharsen, een snellere droogtijd en duurzaamheid. Deze verschillen in samenstelling openen nieuwe mogelijkheden voor kunstenaars, afhankelijk van hun specifieke behoeften en projectvereisten.

Inhoud

De Innovatie van Acryl Gouache

Acryl Gouache is een baanbrekende fusie van acryl- en plakkaatverfeigenschappen. Met een additief dat alle kleuren mat en zeer dekkend maakt, biedt deze verf een unieke esthetiek zonder glans of zichtbare penseelstreken. Zijn waterbestendigheid na droging en toepasbaarheid op diverse ondergronden maken het een veelzijdige keuze voor kunstenaars die hun grenzen willen verleggen.

Inhoud

Eindeloze mogelijkheden

De wereld van plakkaatverf en gouache biedt eindeloze mogelijkheden voor creatieve expressie. Of je nu een beginnende kunstenaar bent of een ervaren professional, het verkennen van deze mediums kan een verrijkende en verlevendigende ervaring zijn. Ik moedig je aan om je palet uit te breiden en je eigen kleurrijke verhaal te schilderen!

  • GOUACHE VERF: Beginners Tips [+5 Veel Gemaakt Fouten] - Busch en van der Worp - video Nederlands gesproken - 15:01 min.

  • How to use Gouache | Find Your Art Medium Ep. 1 | All about Schmincke Akademie Gouache -

    AtelierLOMLA - video Engels gesproken - 12:31 min.

Inhoud

Een greep uit de merken met een goede gouache

  • Talens - 60 kleuren, in potjes en in tubes, ook in sets verkrijgbaar

  • Winsor en Newton - 89 kleuren, ook in sets verkrijgbaar

  • Daniel Smith - 74 kleuren in tubes

  • Caran d 'Ache - doos met napjes, 15 kleuren - navulling verkrijgbaar

  • Liquitex acryl gouache - 50 kleuren, verkrijgbaar in potjes van 59 ml. en tubes van 22 ml.

Inhoud

Aan de slag met Gouache

1. Kleurenmenging Uitdaging: Begin met het mengen van primaire kleuren (rood, geel, blauw) om secundaire kleuren te creëren. Probeer verschillende verhoudingen uit om een waaier aan tinten te verkrijgen. Dit zal je helpen de mogelijkheden van gouache en kleurentheorie beter te begrijpen.

2. Laag-op-laag Techniek: Oefen met het aanbrengen van lagen in gouache. Begin met een donkere basislaag en breng lichtere kleuren aan in opeenvolgende lagen zodra de onderliggende laag droog is. Dit is een geweldige manier om diepte en complexiteit in je werk te brengen.

3. Wit-Hooglichten: Oefening: Gebruik witte gouache om hooglichten toe te voegen aan gekleurde objecten. Dit helpt je te leren hoe je met gouache lichteffecten en glanspunten kunt creëren.

4. Transparantie vs. Dekking: Experimenteer met het verdunnen van gouache om een aquarelachtig effect te creëren. Vergelijk dit met de volle, dekkende eigenschappen van onverdunde gouache. Deze oefening helpt je de veelzijdigheid van gouache te begrijpen.

5. Stilleven Schilderen: Kies een eenvoudig voorwerp of een groep objecten en schilder deze met gouache. Concentreer je op het nauwkeurig weergeven van vormen, kleuren en schaduwen. Stilleven is een uitstekende oefening om je observatievermogen en schildervaardigheden te verbeteren.

Inhoud

Laat Je Inspireren en Deel Jouw Werk!

Heb je deze gouache-oefeningen uitgeprobeerd?

Vertel ook over je favoriete aspecten van werken met gouache en eventuele tips die je onderweg hebt opgedaan. Samen kunnen we een kleurrijke en creatieve gemeenschap opbouwen!

Inhoud

Relevant Artikel in deze Blog

Verken deze Blog

  • Materialen en Technieken
    Ben je op zoek naar verrassingen of artikels over minder bekende materialen en technieken? Of wil je gewoon een overzicht van alle artikelen in deze blog over hoe een bepaald materiaal te gebruiken of een techniek toe te passen.

  • Alles over Schilderen
    Alle artikels in deze blog over schilderen. Want creatief schilderen is het kind in jou laten spelen.

  • Terug naar de Blog - Homepage

Vorige
Vorige

Tentoonstellingen van Hedendaagse Kunst Bezoeken

Volgende
Volgende

Ontdek de Camouflagekunst van Acrylverf