Toveren met grafiet

Tekening met verschillende soorten grafiet

Alle speciallekes op een rijtje

Inhoud

In de fascinerende wereld van de kunst zijn materialen (bijna) even belangrijk als talent, en een uitdaging voor onze creativiteit.

Ik  presenteer in deze blogpost enkele van de meest innovatieve grafiet producten die je artistieke horizon kunnen verbreden. Ik heb ze niet allemaal kunnen testen, dus verlaat ik mij hier en daar op de promotie van het product zelf.

Dieper dan Diepzwart: Top Grafietpotloden

Twee merken verkopen grafietpotloden die duidelijk zwarter kleuren en niet die typische weerschijn hebben die zo eigen is aan grafiet.

STAEDTLER Mars Lumograph black potlood - set van 6

Faber-Castell pitt graphite matt - set van 6

Naar Inhoud

Aquarel Grafiet: De Kleurrijke Kant van Grafiet

Derwent Graphitint zijn aquarel-grafietpotloden in verschillende tinten. De kleuren zijn een beetje bedrieglijk - het maken van een overzicht op papier om in het doosje te kleven is dus zeer aan te raden.

Graphitint Paint Pan Set ziet er uit als een gewoon aquareldoosje met twaalf napjes, maar de kleuren zijn meer gedempt, en het effect is dus anders.

Derwent XL grafietblokken in een bereik van 6 graden, twee zwarte en vier met kleur. Het zeer veelzijdige blok kan worden gebruikt voor een brede dekking en de productie van expressieve merken. Wordt zowel apart verkocht als in een blikje met de zes blokken.

tekening met poedergrafiet

Gansai Tambi Graphite colors van Kuretake
Set van 6 relatief grote napjes aquarelleerbaar grafiet
Dit is een deeltje van de promo:
Diepe, rustige Gansai Tambi kleuren met een matte textuur en afwerking specifiek voor grafiet. Het polijsten van het oppervlak van Grafiet Gansai (eenmaal droog) onthult een metallic glans. Grafietkleuren in een unieke, optimale verhouding van grafiet en kleurpigmenten om prachtige tinten te tonen die toch de glans van grafiet behouden.

  • Kuretake Gansai Tambi Graphite Colors - Eve Bolt - Art & Cats - Review and Demo - video Engels gesproken - 2:29 min. Weinig demonstratie, maar de video geeft een goed beeld van de kleuren.

Naar Inhoud

Van Stok tot Stift: Grenzeloos Grafiet Zonder Hout

Alles zonder hout om breed en groot te tekenen.

Houtloze potloden, verschillende merken bieden ze aan, laten toe om te tekenen als een potlood, of heel breed als je ze schuin houdt. Zeer geschikt voor snelle schetsen of grote tekeningen. Er zijn aquarelleerbare varianten zoals de graphitone waterverwasbare grafietstift van Derwent.

De hardheden gaan (meestal) van 2B tot 9B

Grafietstaafjes, worden ook als wateroplosbaar product aangeboden, zowel vierkant als rechthoekig. Je kan ze zowel op de scherpe kant als plat gebruiken.

Lyra grafietkrijt ziet er uit als korte super dikke potloden met een papiertje er rond, ook te krijgen als wateroplosbaar product.

Derwent XL grafietblokken (zie boven)

De  XL grafietkrijt stick van Viarco Artgraf leent zich uitstekend voor grote tekeningen en schetsen. Op grond van de bijzondere grootte ligt de stick erg goed in de hand.

Naar Inhoud

tekening 'Sombere Hoge Veluwe', grafitint op papier

‘Sombere Hoge Veluwe’ grafitint op papier - 23 x 23 cm.

Kleermakerskrijtjes: Tekenen Met Een Twist

Niet zomaar een krijtje, maar een ervaring op zichzelf en wateroplosbaar. Dit krijtje is een buitenbeentje in de serie kleermakerskrijtjes van  Viarco Artgraf.

Of je nu tekent en de lijnen vervolgens met een penseel accentueert zoals je met een aquarelpotlood zou doen, of ze direct inzet zoals je met aquarelverf zou doen - de mogelijkheden zijn eindeloos.

Naar Inhoud

Op Reis met Blikjes: Het Draagbare Grafiet

Een uniek product van Viarco Artgraf. Geen poeder maar een vast blokje van 60 gr. dat stivig in zijn blikken doosje zit en dat je toepast zoals een aquarelblokje. Het droogt heel snel, sneller dan aquarel, en is dus super handig om mee te nemen.

Zo'n blikje en een waterpenseel, meer heb je niet nodig om te tekenen.

Naar Inhoud

Tekening 'Duinen' in graphitint

Grafietpoeder: Kunst in een Zakje of Flesje

Wateroplosbaar grafietpoeder van Viarco Artgraf, wordt verkocht in zakjes van 100 gr.

Grafietpoeder van Koh-I-Noor in flesje van 80ml, met een fijne uitgang om gemakkelijker te werken.

Naar Inhoud

Speel, Modelleer & Teken: Kneedbaar Grafiet

Grafietpasta aquarel Art Graf ! Een nieuw materiaal om te modeleren, tekenen en vervagen. Wordt aangeboden in een zakje van 150 gr. of een potje van 450 gr.

Naar Inhoud

De Vloeiende Magie: Grafiet In Vloeibare Vorm

Kuretake - gepigmenteerde inkt met grafietpoeder - flacon 60g.

  • Fluid Graphite - Kuretake Japan - promo video - enkel muziek - 1:13 min.

Enkele oefeningen om met grafiet te toveren

Duik diep in de wereld van grafiet en ontdek de vele mogelijkheden die deze materialen te bieden hebben. Hieronder heb ik enkele eenvoudige oefeningen uitgewerkt om je te helpen het beste uit deze producten te halen.

Neen, het is niet de bedoeling dat je meteen naar de winkel loopt met een boodschappenlijstje, wel om eindelijk met die materialen te beginnen die al zo lang in je kast liggen, of die je pas gekocht hebt maar watervrees hebt om ze te gebruiken.

  1. Zwarter dan zwart: Gebruik de STAEDTLER Mars Lumograph black en Faber-Castell pitt graphite matt potloden om een monochroom landschap te tekenen. Merk je het verschil in intensiteit en weerschijn?

  2. Kleurrijke experimenten: Pak de Derwent Graphitint potloden en maak eerst een kleurenoverzicht op een apart vel papier. Probeer dan een landschap te schilderen en gebruik daarna water om de kleuren te verlevendigen.

  3. Vrijheid zonder hout: Gebruik houtloze potloden of grafietstaafjes om een groot portret of stilleven te schetsen. Probeer zowel de punt als de zijkant van het materiaal te gebruiken voor verschillende texturen en lijndiktes.

  4. Aquarel met een twist: Gebruik de kleermakerskrijtjes van Viarco Artgraf of de blikjes met wateroplosbaar grafiet om een aquarelschilderij te maken. Experimenteer met het toevoegen van water om verschillende effecten te bereiken.

  5. Spelen met poeder: Strooi een beetje grafietpoeder op een papier en verspreid het met een droge of natte borstel. Wat voor abstracte vormen en patronen kun je creëren?

  6. Modelleren en vervagen: Neem de Grafietpasta aquarel Art Graf en breng deze aan op een stevig papier of canvas. Gebruik je vingers, penselen of paletmessen om vormen te creëren en te vervagen.

  7. Vloeibaar grafiet: Probeer met de Kuretake vloeibare grafiet een inkttekening te maken. Hoe verschilt dit van traditionele inkt?

Naar Inhoud

Alle speciallekes op een rijtje: Deel jouw ervaring!

Nu je hebt geëxperimenteerd met deze verschillende grafietmaterialen, zouden we graag je mening horen! Welk product vond je het meest verrassend of interessant? Heb je een favoriete techniek ontdekt? Laat het ons weten in de comments hieronder en inspireer andere kunstenaars met jouw ervaringen.

(Deze blog wordt niet gesponsord - alles is zuiver informatief voor de lezer.)

Relevant artikel in deze Blog

Verken deze blog

  • Materialen en Technieken
    Ben je op zoek naar verrassingen of artikels over minder bekende materialen en technieken? Of wil je gewoon een overzicht van alle artikelen in deze blog over hoe een bepaald materiaal te gebruiken of een techniek toe te passen.

  • Alles over Tekenen
    Alle artikelen in deze blog over tekenen. Want creatief tekenen is een reis naar je verbeelding.

  • Terug naar de Blog - Homepage

Vorige
Vorige

De Verweving van Tekenen en Schilderen

Volgende
Volgende

Wateroplosbaar Grafiet