TruiGys

View Original

Oude schetsboeken - wegwerpen of koesteren?

Een mooie herinnering: de tentoonstelling in het Hof van Ryhove

Tussen nostalgisch bewaren en praktisch opruimen

See this content in the original post


Oude schetsboeken - wat doe je er mee ?
Ze nemen veel plaats in en er is vooral in gekriebeld.

See this content in the original post

Om mijn huis leefbaar te houden en niet te laten ondersneeuwen onder hopen bewaarde ‘ trésors’, maak ik af en toe een opruim-ronde.

Bij zo’n opruim-ronde ben ik op een grote stapel oude schetsboeken gebotst. Mijn eerste reactie was ze naar de papiermand te veroordelen. ik kan ze toch niet bewaren voor die ene geslaagde schets! Maar dan begon ik toch weer te aarzelen. Zijn ze echt niet meer bruikbaar?

Inhoud

De spulletjes op mijn bureautje

See this content in the original post

‘Als ik van plan bent om een oud volgekriebeld schetsboek bij het oud papier te gooien, kan ik er evengoed het mes in zetten en het uiteenhalen’ dacht ik. ‘Misschien zijn er toch een paar geslaagde schetsen in, misschien zijn er schetsen in die inspireren om verder te tekenen of het onderwerp verder te verkennen. En als het echt oud is, dan vind ik er misschien een manier van schetsen in de ik vergeten was en weer kan verkennen.’

Inhoud

Schetsen in het Park

See this content in the original post

Eerst heb ik elk schetsboek doorgekeken, ik heb er vier uitgekozen die ik wil bewaren. Eéntje bewaar ik als souvenir, het bevat onder andere het verslag van een reis en tekeningen die ik in de academie maakte. Eén klein schetsboekje vind ik gewoon mooi, het is aangenaam om in te kijken en bevat veel geslaagde schetsjes.

De twee andere staan vol met interessante ideeën. Die wil ik ook als geheel bewaren omdat ze een eenheid vormen. Ik heb er een aantal blaren uitgesneden waar enkel wat op gekriebeld was of schetsen die met de rest niets te maken hebben. Zo zijn ze wat dunner, en houd ik enkel dat over wat mij interesseert.

Ik heb voor deze schetsboeken een goede plek gezocht zodat ik er regelmatig in kan kijken.

Inhoud

See this content in the original post

De andere schetsboeken ben ik met een scherpe cutter te lijf gegaan. Ik heb de blaren zorgvuldig uit hun kaft of los van de spiraal gesneden. Na een tijdje had ik een flinke hoop papier, die ik ben gaan schiften, eerst volgens grootte: groot, klein, middelmatig en dan in goed - nog bruikbaar - papiermand.

Inhoud

Terwijl de kindjes speelden, heb ik een tekening gemaakt bij Harry Malter

See this content in the original post

Op die manier heb ik weer meer ruimte in mijn kast en mijn dozen en mappen met bruikbaar papier, te gebruiken schetsen en mooie tekeningen om te koesteren, aangevuld. Maar vooral heb ik nu vier interessante schetsboeken waar ik regelmatig met plezier door blader en geen stapel ergens weggeborgen op een onbereikbare en vergeten plek, en waar ik toch niets mee doe.

Inhoud

Stilstaan in de file en vlug een schetsje maken

See this content in the original post

In je reis door oude schetsboeken ontdek je de balans tussen koesteren en opruimen. Dit proces laat je niet alleen ruimte maken voor nieuw werk, maar vernieuwt ook je kijk op creativiteit.

Door te kiezen wat waarde heeft en wat losgelaten kan worden, geef je niet alleen je omgeving, maar ook je creatieve geest een frisse start. Dit is de kunst van selectief bewaren: een ode aan de cyclische natuur van creativiteit.

Relevant Artikel in deze Blog

Verken deze Blog