TruiGys

View Original

Optimaliseer je Creativiteit

Hoe Breek je Uit Oude Gewoonten

De groei en ontwikkeling van een kunstenaar bevinden zich in een constante staat van evolutie. Marion Boddy-Evans benadrukte dit in haar blogpost uit 2007 getiteld '5 manieren om je artistieke creativiteit te ruïneren'. Laten we enkele van deze kunstblokkades onderzoeken en manieren vinden om er voorbij te komen.

1. Schilder met Passie, Niet alleen met Inspiratie

Vind je Ritme

Marion vergelijkt schilderen alleen als je geïnspireerd bent met een arts die patiënten weigert omdat hij niet in de stemming is. We moeten leren verder te kijken dan inspiratie.

Maak Gebruik van elke Kans

Zoals Marion aangeeft, zijn velen van ons parttime kunstenaars. Daarom is het essentieel om optimaal gebruik te maken van de tijd die we hebben, of we nu geïnspireerd zijn of niet.

Praktijk boven Perfectie

Schilderen draait niet altijd om perfectie; het gaat om het proces. Je kunt in de stemming komen door simpelweg te beginnen. Blader door je schetsboek, werk aan de ondergrond, of probeer gewoon wat kleuren uit. Zodra je in beweging bent, komt inspiratie vaak vanzelf.

2. Verken Verschillende Vormen van Expressie

Breek Uit de Gewoonte

Marion benadrukt dat als je je vasthoudt aan één stijl of onderwerp, je jezelf beperkt. Deze comfortzone kan na verloop van tijd verstikkend worden.

Begin Klein

Je hoeft geen drastische veranderingen door te voeren. Begin met kleine stappen, zoals het experimenteren met een nieuw canvasformaat of een andere kleur.

Experimenteer en Innoveer

Modigliani mag dan wel een herkenbare stijl hebben gehad, maar ook hij evolueerde. Durf te experimenteren met nieuwe technieken en materialen. Mix en match, van oliebars tot aquarelpotloden, en ontdek nieuwe dimensies van je kunst.

3. Zoek Inspiratie Buiten je Atelier

Of het nu in groepsateliers is of door het volgen van een cursus voor een andere techniek, een frisse omgeving kan wonderen doen. Je zult merken dat nieuwe ideeën vrijkomen en je zult met vernieuwd enthousiasme naar je werk terugkeren.

En nu in de Praktijk: Optimaliseer je Creativiteit

Blijf niet stilstaan. Kunstenaars evolueren voortdurend, en het is essentieel om oude gewoonten te doorbreken en nieuwe te verkennen om je artistieke potentieel te maximaliseren. Daarom heb ik een paar oefeningen bedacht.

1. Oefeningen gebaseerd op "Schilder met Passie, Niet alleen met Inspiratie"

  • Tijdsblokken voor Kunst: Stel een vast tijdstip in de week in waarop je gaat schilderen of tekenen, ongeacht of je inspiratie hebt of niet. Gebruik deze tijd om gewoon te creëren, zonder oordeel.

  • Random Inspiratie: Blader door een tijdschrift en kies een willekeurige foto. Gebruik deze als inspiratiebron voor je volgende kunstwerk.

  • Techniek Roulette: Kies willekeurig een schildertechniek en oefen dit gedurende 30 minuten. Dit helpt je om te focussen op het proces en niet noodzakelijkerwijs op het eindresultaat.

2. Oefeningen gebaseerd op "Verken Verschillende Vormen van Expressie"

  • Stijlwisseling: Als je altijd realistisch schildert, probeer dan abstract. Omgekeerd, als je altijd abstract werkt, probeer dan een realistisch portret.

  • Nieuw Medium: Probeer een schildermedium dat je nog nooit hebt gebruikt. Als je altijd met acryl werkt, probeer dan aquarel of pastelkrijt.

  • Kunstuitje: Bezoek een museum of kunstgalerie en laat je inspireren door verschillende soorten kunst. Maak aantekeningen of schetsen van wat je aantrekt.

  • Mini Canvas: Als je altijd op grote doeken schildert, probeer dan eens een miniatuurkunstwerk te maken op een canvas van niet groter dan 10x10 cm.

Laat van je horen!

Nu je enkele nieuwe oefeningen hebt om je creativiteit te optimaliseren, zouden we graag van je willen horen.

Welke oefening vond je het leukst? Welke uitdagingen ben je tegengekomen en hoe ben je daarmee omgegaan? Deel je ervaringen in de reacties hieronder en inspireer anderen in hun artistieke reis!

Bron:

Ook relevant in deze blog

Verken in deze blog