TruiGys

View Original

Omgaan met kritiek

'Vreemde Cactussen' inkt op papier

Hoe je feedback kunt gebruiken om te groeien zonder je passie te verliezen.

See this content in the original post

Kritiek kan deprimerend werken.

Soms is kritiek bijtend, vernederend en breekt het je werk helemaal af. Soms is het gewoon een zwijgend toekijken dat je ferm uit je lood kan slaan. Soms is het sarcastisch of spottend. Ik weet niet wat het ergste is.

Soms kan iemand met één zin al je enthousiasme doven. Ik heb genoeg kunstenaars gezien die na gegronde of ongegronde kritiek stopten met schilderen.

Bedenk dat de manier waarop kritiek geuit wordt vaak meer zegt over die persoon dan over je werk.

Inhoud

See this content in the original post

Hoe kan je feedback gebruiken om te groeien zonder je passie te verliezen?

De beste manier is te kijken wat de kritikaster bedoelt. Wil hij je persoon of je werk afbreken? Of wijst hij je ergens op om je vooruit te helpen?

Inhoud

See this content in the original post

Kritiek, op welke manier ook gebracht, kan een persoonlijke aanval zijn. Jaloezeie, afgunst of wat dan ook zijn hier vaak in het spel.

Zet het weg als iets dat niets met je werk te maken heeft.

Er zijn mensen die zichzelf interessant vinden als ze kritiek kunnen uiten. Ook het eigen falen kan op die manier een uitlaatklep vinden.

Inhoud

See this content in the original post

Of smaken verschillen, daar valt nu eenmaal niets aan te doen.

Probeer niet te hengelen naar een positieve reactie. Mensen hebben het recht om niet van je werk te houden.

Het is niet leuk, zeker als je weinig lovende reacties krijgt. Bedenk dat ook grote kunstenaars vaak met onbegrip te kampen hebben. Denk maar aan Vincent Van Gogh.

Inhoud

See this content in the original post

Is het vooral het plezier van het schilderen of tekenen dat je drijft?

Dan ben je zo vrij als een vogel. Wapen jezelf en laat je plezier niet afnemen. Je tekent of schildert op die manier die jij het mooiste vindt en die voor jou het meest bevredigend is.

Glimlach, haal je schouders op en laat de kritikasters voor wat ze zijn.

Inhoud

See this content in the original post

Het kan even pijnlijk zijn maar toch een kans om vooruit te komen.

Meestal wordt constructieve kritiek op een andere manier gebracht. Het is geen aanval is op je passie of je talent, maar eerder een kans om te groeien.

Luister zonder boos te worden. Misschien vind je het onterecht maar luister toch zonder de persoon aan te vallen. Bedenk dat het goed bedoeld is, zelfs al zou het onterecht zijn.

Inhoud

See this content in the original post

Zelfevaluatie is hierbij belangrijk, maar uiteraard eenzijdig.

Feedback leert je je werk op een andere manier te bekijken. Beschouw het als een kans om je werk te verbeteren, ja zelfs om achteraf meer te genieten van het creatieve proces.

Inhoud

See this content in the original post

Eén van de manieren om de gekregen feedbak te evalueren is jezelf een overzicht geven van je werk.

Stal je schilderijen uit, leg je tafel vol tekeningen en blader door je schetsboeken.

De feedback kan je dan op een soms pijnlijke manier met je neus op de realiteit duwen. Bekijk welke aspecten je in je werk wilt veranderen, welke fouten je in de toekomst kan vermijden en hoe je nog beter werk kan maken.

Wees dankbaar en leer, evolueer en hervat je creatieve reis weer met enthousiasme.

Het kan evengoed zijn dat je de feedback ongegrond vindt of niet ter zake doend. Goed, waarschijnlijk heb je nu aan zelfwaardering gewonnen.

Leren hoe je zelf kritiek kan geven wapent je niet alleen, het helpt je ook om beter te worden.

Inhoud

See this content in the original post

Overweeg aan wie je feedback vraagt.

Niet iedereen is in staat om een juist oordeel te vellen. En nog minder mensen zijn in staat om hun oordeel juist te formuleren zonder te kwetsen.

Mensen kunnen het ook onaangenaam vinden om hun mening te geven. Respecteer dat.

Overweeg ook hoe gevoelig je zelf bent. Feedback mag dan nog zo belangrijk zijn, als het mentaal voor je te belastend is, ga het dan uit de weg.

Inhoud

See this content in the original post

Het omgaan met kritiek is een cruciaal aspect van de artistieke reis.

Het kan moeilijk zijn om er mee om te gaan maar tevens een stimulans om te groeien.

Zelfs van de bijtende kritiek die bedoeld is om je naar beneden te halen kan je leren. Maar bedenk dat veel kritiek subjectief is. Wapen jezelf en leer om 'foert' te zeggen. Neen, het is niet gemakkelijk, maar je kunst is te veel waard om je door kritiek in de grond te laten boren.

Het is belangrijk om je passie voor kunst te behouden, zelfs in het gezicht van kritiek. Kunst maakt je leven zoveel rijker, zoveel avontuurlijker en zoveel gelukkiger.

Geniet er van om met verf, inkt en kleur en al die andere materialen te spelen.

Inhoud

See this content in the original post

Omgaan met kritiek is onvermijdelijk in elke creatieve onderneming, maar het vormt ook een fundament voor groei en zelfontdekking.

Herinner jezelf eraan dat elke vorm van feedback, of het nu pijn doet of niet, een kans biedt om te reflecteren en te verbeteren. Kies zorgvuldig wie je om advies vraagt, neem wat nuttig is, en laat de rest langs je heen glijden.

Jouw artistieke pad is uniek en jouw passie voor het creëren moet altijd voorop staan. Sta sterk in je schoenen, gebruik kritiek als een instrument om je kunstenaarschap te verdiepen en laat je creatieve geest niet dimmen door de meningen van anderen.

Hoe ga jij om met kritiek?

Deel jouw ervaringen in de reacties hieronder. Help je medekunstenaars door te vertellen hoe jij kritiek overleeft en er iets waardevols uit haalt.

Relevant Artikel in deze Blog

Verken in deze Blog

  • Andere Denkwerelden
    Als je graag iets anders wilt lezen dan praktische onderwerpen of juist een passie hebt voor meer filosofische artikelen, dan wacht er een wereld van boeiende leesstof op je om te verkennen en te overpeinzen.

  • Alles over Creativiteit
    Alle artikels in deze blog over creativiteit.  Want creativiteit kun je leren, of op zijn minst leren vergroten.

  • Terug naar de Blog - Homepage