Mixed media schilderkunst

‘Reclame Verscheurd’ acryl en papier op plaat, 100 x 100 cm.

Een Reis door Kunst zonder Grenzen

Inhoud

In de beeldende kunst beschrijft  mixed media kunstwerken waarin meer dan één medium, materiaal  of techniek is gebruikt. Assemblages, collages en sculpturen zijn drie gangbare voorbeelden van kunst die verschillende media gebruikt. Materialen die gebruikt worden voor het creëren van mixed media kunst omvatten, maar zijn niet beperkt tot, verf, doek, papier, hout en gevonden objecten.

Mixed media kunst onderscheidt zich van multimedia kunst, die beeldende kunst combineert met niet-visuele elementen, zoals opgenomen geluid, literatuur, drama, dans, bewegende grafieken, muziek of interactiviteit.

Pick-and-mix
Mixed media is als een kunstzinnige pick-and-mix winkel waar je al je favoriete materialen en technieken samen kunt gooien tot een onverwacht kunstwerk. Het enige wat je nodig hebt is een beetje creativiteit en de bereidheid om buiten de lijntjes te kleuren.

Geen regels of beperkingen
Creativiteit en mixed media, dat is als twee handen op één buik. Het proces van het creëren van een mixed media kunstwerk is als een wilde achtbaanrit vol verrassingen en avontuur. Je kan jezelf uiten en nieuwe wegen verkennen, zonder je aan te passen aan enige regel of beperking. Het is gewoon een geweldige manier om je verbeelding de vrije loop te laten en je creatieve energieën te laten stromen!

Inhoud

Mixed media bestaat in gradaties:

Mixed media tekenen: Werken waarin bijvoorbeeld grafiet, inkt, kleurpotloden, krijtjes en houtskool door elkaar gebruikt worden.

Mixed media schilderkunst mixt teken- en schildertechnieken en materialen in één kunstwerk. 

We gebruiken bijvoorbeeld verf, inkt, gouache , grafiet, kleurpotloden en houtskool door elkaar in één schilderij, of gewoon wat voor ons op onze werkplek ligt.

Denk maar eens  hoe je de meest waanzinnige ideeën kunt uitbeelden door al  je materialen voor tekenen en schilderen  te combineren. Het enige wat telt, is hoe je je creatieve geest laat gaan!

Collage: Dit is een kunstvorm die verschillende materialen zoals stof, krantenknipsels, foto's enz. combineert om een nieuw geheel te creëren. Hoewel het een sporadische praktijk in de oudheid was, werd het een fundamenteel onderdeel van de moderne kunst in de vroege 20e eeuw, dankzij de inspanningen van Braque en Picasso.

Assemblage: Dit is een 3-dimensionale variant van de collage met elementen die uit een gedefinieerde ondergrond steken, of een geheel 3-D arrangement van objecten en/of sculpturen.

Installatie: Hier bestaat het werk in de ruimte, los van een drager

Inhoud

‘Kopen maar’, acryl, groene plastic en papier op plaat, 100 x 100 cm.

Stap-voor-Stap Gids

Een stap-voor-stap gids om aan de slag te gaan met mixed media schilderkunst, zonder je te beperken:

Stap 1: Verzamel je Materialen

Begin met het verzamelen van een breed scala aan teken- en schildermaterialen. Dit kunnen zijn: acrylverf, aquarelverf, inkt, gouache, grafietpotloden, kleurpotloden, houtskool, maar ook minder traditionele items zoals krantenknipsels, stof, draad, of zelfs gevonden voorwerpen. Zorg ook voor verschillende soorten papier of canvas, afhankelijk van je voorkeur.

Stap 2: Creëer je Werkruimte

Richt een comfortabele werkplek in waar je vrij kunt experimenteren. Zorg voor voldoende licht en ruimte om je materialen uit te spreiden. Een bedekking voor je werkoppervlak is een goed idee om gemakkelijk schoon te maken na afloop.

Stap 3: Experimenteer met Materialen

Voordat je aan je eindproject begint, experimenteer je met de verschillende materialen om hun eigenschappen te leren kennen. Kijk hoe de verf reageert op water, hoe inkt over aquarelverf en gouache werken, of hoe grafiet zich mengt met kleurpotloden. Dit experimentele stadium helpt je om te zien welke combinaties je aanspreken.

Stap 4: Schets je Idee

Gebruik een eenvoudig stuk papier om je idee te schetsen. Dit hoeft niet gedetailleerd te zijn, maar geeft een basisidee van de compositie en belangrijke elementen van je kunstwerk. Denk na over welke materialen je waar wilt gebruiken.

Stap 5: Begin met een Basislaag

Breng een basislaag aan op je canvas of papier. Dit kan een lichte wassing van aquarelverf zijn, een achtergrond van acrylverf, of zelfs een collage van papier. Deze laag zet de toon voor je kunstwerk en kan helpen om andere materialen later te verankeren.

Stap 6: Voeg Tekeningen en Details toe

Gebruik je potloden, grafiet, of houtskool om tekeningen en details toe te voegen bovenop je basislaag. Je kunt direct op het oppervlak tekenen of elementen op afzonderlijke papieren creëren en deze later toevoegen.

Stap 7: Experimenteer met Textuur en Diepte

Gebruik wasco's, kleurpotloden, en andere materialen om textuur toe te voegen. Overweeg om materialen zoals stof of draad te gebruiken voor een 3D-effect. Laag over laag werken creëert diepte en interesse in je kunstwerk.

Stap 8: Voeg de Finishing Touches toe

Gebruik inkt of dunne penselen met verf om definitie te geven aan je werk, highlights toe te voegen, of om delen van je kunstwerk te accentueren. Dit is ook het moment om terug te stappen, het geheel te bekijken, en eventuele laatste aanpassingen te maken.

Stap 9: Bescherm je Werk

Overweeg om je afgewerkte kunstwerk te beschermen met een fixatief of vernis, afhankelijk van de gebruikte materialen. Dit beschermt je werk tegen vervaging en schade.

Stap 10: Reflecteer en Deel

Neem de tijd om te reflecteren op het creatieve proces en wat je hebt geleerd. Deel je kunstwerk met anderen, of het nu persoonlijk is, via sociale media, of in een lokale galerij. Feedback kan inspirerend zijn en nieuwe ideeën voor toekomstige projecten opleveren.

Onthoud dat mixed media schilderkunst draait om exploratie en expressie. Er zijn geen strikte regels, dus laat je creativiteit de vrije loop en geniet van het proces!

Inhoud

Twee collages van papier, voorwerpjes en acryl op blauwe plastic plaat, elk 60 x 60 cm.

Hoe het allemaal begon

De geschiedenis en evolutie van mixed media is een fascinerende reis die de conventionele grenzen van de kunst heeft uitgedaagd en uitgebreid. Deze manier van creëren heeft kunstenaars in staat gesteld om te experimenteren met een breed scala aan materialen en technieken, wat resulteerde in innovatieve en expressieve werken die de artistieke dialoog hebben verrijkt.

Vroege Geschiedenis
Hoewel het concept van het mengen van verschillende materialen in kunstwerken teruggaat tot de oudheid—denk aan de collage-achtige methoden in mozaïeken en de gelaagde technieken in fresco's—wordt de moderne praktijk van mixed media vaak getraceerd naar het begin van de 20e eeuw. Kunstenaars begonnen traditionele materialen zoals olieverf te combineren met niet-traditionele, zoals papier, stof en gevonden voorwerpen, om nieuwe texturen en dimensies in hun werken te creëren.

Inhoud

Doorbraak in de 20e Eeuw

Een sleutelmoment in de geschiedenis van mixed media was de opkomst van het kubisme in de vroege jaren 1900, waar kunstenaars zoals Pablo Picasso en Georges Braque begonnen met het incorporeren van collage in hun schilderijen. Picasso's "Stilleven met Rieten Zitting" (1912) wordt vaak genoemd als een van de eerste voorbeelden van een mixed media kunstwerk.

De Dada-beweging, die ontstond als reactie op de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, omarmde ook het gebruik van alledaagse voorwerpen in kunstwerken om de gevestigde kunstnormen en waarden uit te dagen. Marcel Duchamp's "Fountain" (1917), hoewel voornamelijk een ready-made, illustreert de Dadaïstische interesse in het herdefiniëren van wat kunst kan zijn, een idee dat centraal staat in de evolutie van mixed media.

Groei en Diversificatie
Door de jaren heen hebben verschillende kunstbewegingen, waaronder het surrealisme, abstract expressionisme, en popart, bijgedragen aan de ontwikkeling en popularisering van mixed media technieken. Kunstenaars zoals Joseph Cornell met zijn doosassemblages en Robert Rauschenberg met zijn "Combines" hebben de grenzen van mixed media verder opgerekt, waarbij traditionele schilderkunstige elementen werden gecombineerd met fotografie, drukwerk, en alledaagse objecten.

Inhoud

Hedendaagse Ontwikkelingen

In de hedendaagse kunstwereld blijft mixed media evolueren, met kunstenaars die digitale technologieën, video, en geluid integreren naast fysieke materialen. Deze hedendaagse benaderingen blijven de definitie van kunst uitdagen en uitbreiden, waardoor nieuwe manieren worden geboden om verhalen te vertellen en ideeën uit te drukken.

De invloed van culturele bewegingen is ook duidelijk in de thema's die veel mixed media kunstwerken verkennen, waaronder identiteit, politiek, en milieu. Kunstenaars gebruiken het medium om kritiek te leveren op sociale kwesties, persoonlijke ervaringen te delen, en te reageren op de snel veranderende wereld om hen heen.

Inhoud

Conclusie

De geschiedenis en evolutie van mixed media schilderkunst is een getuigenis van de onstuitbare drang van kunstenaars om de conventies te doorbreken en te experimenteren met nieuwe uitdrukkingsvormen. Van de vroege experimenten in het begin van de 20e eeuw tot de complexe en technologisch geavanceerde werken van vandaag, blijft mixed media een dynamisch en evoluerend veld dat de rijke mogelijkheden van artistieke creatie blijft verkennen.

In de kern is mixed media schilderkunst een viering van artistieke vrijheid, een canvas waarop de verbeelding geen grenzen kent. Het biedt een unieke kans om te experimenteren met een diversiteit aan materialen en technieken, waardoor kunstenaars hun creatieve stem op nieuwe en onverwachte manieren kunnen uiten. Deze reis door de geschiedenis en evolutie van mixed media laat zien hoe kunstenaars door de jaren heen conventies hebben uitgedaagd en het landschap van de beeldende kunst hebben verrijkt. Van de vroege collages van Picasso tot de digitale integraties van hedendaagse kunstenaars, mixed media blijft een grensverleggend en inclusief medium dat ruimte biedt voor zowel persoonlijke expressie als maatschappelijke commentaar.

Als je ooit hebt geëxperimenteerd met mixed media, of nu geïnspireerd bent om je eigen avontuur te beginnen, nodigen we je uit om je ervaringen, successen, en zelfs mislukkingen te delen in de commentaarsectie hieronder. Jouw verhaal kan anderen inspireren om ook de stap te zetten in de veelzijdige wereld van mixed media. Heb je tips voor beginners? Of misschien een favoriete combinatie van materialen die een verrassend effect creëert? Laat het ons weten! Laten we samen de grenzen van creativiteit verkennen en elkaar inspireren om buiten de gebaande paden te denken en te creëren.

Relevant Artikel in deze Blog

Verken deze Blog

  • Materialen en Technieken
    Ben je op zoek naar verrassingen of artikels over minder bekende materialen en technieken? Of wil je gewoon een overzicht van alle artikels in deze blog over hoe je een bepaald materiaal kan gebruiken of een techniek toepassen.

  • Alles over Creativiteit
    Alle artikels in deze blog over creativiteit.  Want creativiteit kun je leren, of op zijn minst leren vergroten.

  • Terug naar de Blog - Homepage

Vorige
Vorige

Sjablonen maken en gebruiken

Volgende
Volgende

Reizen als inspiratie