Meer dan Kopiëren

Tekening in sepia

Sepia Portret van een Jongen in de stijl van de oude meesters

Naschilderen als Leerproces en Inspiratiebron

Inhoud

Plagiaat vs. Praktijk: De Fijne Lijn van Naschilderen

Het is plagiaat als nageschilderde werken met je eigen naam tekent en doet alsof het je eigen creaties zijn. En het is helemaal fout en strafbaar als je doet alsof het een origineel schilderij van de andere kunstenaar is.

Maar als je een schilderij naschildert om de kunstenaar of zijn schilderstijl te doorgronden of om een bepaalde techniek te leren kennen is het een goede manier van werken.

Inhoud

Herontdekking van de Oude Meesters: Leren door Naschilderen

Een van de beproefde technieken van de klassieke kunstopleiding was het kopiëren van het werk van de Oude Meesters, zij die vóór de 18e eeuw schilderden. Hoewel dit tegenwoordig meestal geen onderdeel meer is van kunstopleidingen, blijft het een waardevolle oefening.

De hedendaagse samenleving hecht veel meer waarde aan originaliteit (en auteursrechten). Toch blijft het kopiëren van het werk van een meester of elke andere schilder wiens werk je bewondert, een leerzame praktijk.

  • In deze Nederlandse blog met video’s legt de kunstenares Ella Looise uit hoe de oude meesters schilderden en hoe we deze technieken kunnen toepassen. Uiteraard gebruikt ze olieverf, maar met een beetje experimenteren kunnen we deze technieken ook toepassen met acryl.
    Wat zijn de Oude Meesters schildertechnieken? - Ella Looise

  • ING presenteert: De Rembrandt Tutorials. Een serie van zes video tutorials waarin de stem van Rembrandt zelf je leert hoe je een portret kan schilderen in de stijl van Rembrandt

    De Rembrandt Tutorials - ING Nederland

  • Rembrandt Master Copy by Paulo Frade. Methods, process and materials - Paulo Frade - video Engels gesproken 12:33 min.

Inhoud

Portret van Jongen geïnspireerd door de Oude Meesters

Portret van Jongen geïnspireerd door de Oude Meesters

Museum Bezoek: Een Interactieve Kunstervaring

Ook buiten de opleiding kan je het werk van oude meesters bestuderen en naschilderen.

Begin met het zorgvuldig kiezen van kunstwerken die je wilt naschilderen. Kies werken die je aanspreken of die een techniek of stijl bevatten die je wilt leren.

Neem je schetsboek mee naar een museum en maak schetsen van de schilderijen die je interessant vindt.

Inhoud

Analyse en Reflectie: De Kracht van Studietekeningen

Bestudeer het originele kunstwerk grondig. Besteed tijd aan het maken van verschillende studietekeningen en noteer je bedenkingen.

Stel jezelf vragen zoals:

  • Welke compositie gebruikte de kunstenaar? Hoe bracht hij diepte in het werk?

  • Wat is de kleurcombinatie? Is er een dominante kleur?

  • Is de penseelstreek zichtbaar? Is de verf dik of dun opgebracht, of met reliëf?

Maak als dat mag een foto van het werk om het thuis verder te bestuderen en te schilderen. Als je geen foto mag nemen, probeer dan aan een goede reproductie te raken of het werk op het internet te vinden.

Inhoud

Techniek en Traditie: Stappen in het Naschilderproces

Bestudeer de achtergrond van de kunstenaar. Leer meer over hoe hij of zij schilderde, de gebruikte materialen en technieken.

Voorstudies
Maak meerdere schetsen en voorstudies van het kunstwerk. Dit helpt je om een beter begrip te krijgen van de compositie en structuur van het schilderij.

Doe een kleurstudie van het schilderij met een ander medium. Een ander medium gebruiken dan het originele schilderij is een goede manier om de kleur en compositie te bestuderen.

Zorg dat je de juiste materialen en gereedschappen hebt. Dit kan variëren afhankelijk van het kunstwerk dat je naschildert (bijvoorbeeld olieverf, acryl, canvas).

Begin met naschilderen
Probeer nauwgezet de technieken en stijlen van het originele kunstwerk na te bootsen.

Schilder vooreerst op papier en houd de nageschilderde werken in een aparte map. Schrijf telkens op de achterkant van welke schilder je het naschilderde, met de naam van het schilderij en waarom je het naschilderde. Beschouw deze schilderijen als oefeningen en niet als werkjes om tentoon te stellen.

Ondertekenen
Wil je het werk toch tonen of tentoonstellen, dan is de beste manier om je schilderij te ondertekenen met je naam en de naam van de oorspronkelijke kunstenaar, zoals "Jan Maat, naar Da Vinci" om te tonen dat het een eerlijke kopie is en geen poging tot vervalsing.

Als je daarna een vrije interpretatie van die schilder maakt, schrijf dat dan ook met alle nodige uitleg op de achterkant, zo kan niemand je van plagiaat beschuldigen.

Inhoud

Nagetekend: een Detail van het Tapijt van Bayeux

Nagetekend: een Detail van het Tapijt van Bayeux

Creatieve Identiteit: Van Naschilderen naar Eigen Stijl

Na het nauwkeurig naschilderen, probeer een werk te creëren dat geïnspireerd is op het origineel, maar dat duidelijk je eigen stijl en interpretatie weerspiegelt.

Probeer variaties op het thema of de stijl van het origineel. Dit kan helpen om je eigen creatieve stem te vinden.

Als je een aantal schilderijen in de geest een bepaalde kunstenaar hebt geschilderd, stop die dan in een aparte map of draai ze om (als je op doek werkt) en bekijk ze niet meer. Probeer nu helemaal zelfstandig een schilderij in de verworven stijl of techniek op te bouwen.

Je kan nog altijd op de achterkant de schilder vermelden die je tot deze stijl of techniek inspireerde, dit geeft je werk eerder meerwaarde, en net als bij de vrije interpretatie wordt je niet beschuldigd van iets wat je grif toegeeft.

Je voorbeeld loslaten
Als je de stijl eenmaal onder de knie hebt, dan kan je deze op je eigen manier beginnen toepassen, en je voorbeeld volledig loslaten. Op die manier kan naschilderen je werk een echte boost geven en je creativiteit vergroten.

Houd een dagboek of logboek bij waarin je je voortgang, gedachten, en inzichten die je tijdens het proces opdoet, noteert. Reflecteer op wat je hebt geleerd door het proces en hoe dit je toekomstige werk kan beïnvloeden.

Inhoud

Zelfreflectie in Kunst: Het Naschilderen van Eigen Werken

Je eigen schilderijen naschilderen, idioot ?
Ik hoorde ooit een verhaal over een schilder die zijn eigen schilderijen steeds opnieuw schilderde en hoe idioot dat wel was.

Als je je eigen schilderijen klakkeloos naschildert, dan vind ik dat ook idioot. Je hebt dan verschillende exemplaren van hetzelfde schilderij en je hebt niets bijgeleerd.

Naschilderen: Een Dialoog tussen Kunstenaar en Werk
Als je echter een eigen schilderij neemt waar je tevreden over bent omdat het goed gekaderd is en je onderwerp goed weergeeft en dat dan op een andere manier opnieuw  schildert, dan krijg je een heel ander verhaal.

Aangezien het schilderij goed is, kan je je volledig op de techniek gaan concentreren. Je laat je creatieve ik de vrije loop om het schilderij op een andere manier te benaderen. Of je kan met jezelf een soort weddenschap aangaan dat je het op 10 verschillende manieren zal schilderen.

Artistieke Groei: Naschilderen als Creatieve Stimulans
Vat het op als een spel, je kan niets verliezen. Je zal zien dat je creativiteit er een enorme boost door krijgt en dat het een heel plezierige ervaring is.

Achteraf heb je een serie schilderijen, met weliswaar hetzelfde onderwerp, maar die toch allemaal anders zijn. Als je ze allemaal op hetzelfde formaat schildert kan je ze zelfs tentoonstellen als een serie.

Inhoud

Conclusie: Ethiek en Esthetiek in het Naschilderproces

In deze blogpost heb ik de kunst en de ethiek van het naschilderen verkend. Naschilderen kan, ver van een simpele kopieeract, een diepgaand leerproces zijn dat je vaardigheden en creativiteit aanzienlijk kan verbeteren. Het is een oefening in waardering en studie, niet alleen van de techniek en stijl van de oorspronkelijke kunstenaar, maar ook van de diepere aspecten van de kunst zelf. De sleutel ligt in de intentie en de transparantie waarmee men het proces benadert.

Inhoud

Heb jij ervaring met naschilderen?

Wat zijn jouw gedachten over het naschilderen van werken van oude meesters of zelfs je eigen werken? Deel jouw ervaringen, tips of vragen in de commentaren hieronder. 

Jouw inzichten kunnen waardevol zijn voor anderen die deze reis van artistieke groei en ontdekking aangaan. Laten we een open dialoog creëren waarin we elkaar kunnen inspireren en ondersteunen op onze kunstzinnige paden!

Relevant Artikel in deze Blog

Verken deze Blog

  • Andere Denkwerelden
    Als je graag iets anders wilt lezen dan praktische onderwerpen of juist een passie hebt voor meer filosofische artikelen, dan wacht er een wereld van boeiende leesstof op je om te verkennen en te overpeinzen.

  • Alles over Creativiteit
    Alle artikels in deze blog over creativiteit.  Want creativiteit kun je leren, of op zijn minst leren vergroten.

  • Alles over Schilderen
    Alle artikels in deze blog over schilderen. Want creatief schilderen is het kind in jou laten spelen.

  • Terug naar de Blog - Homepage

Vorige
Vorige

Ontdek de Camouflagekunst van Acrylverf

Volgende
Volgende

De Magie van Schaduwen