TruiGys

View Original

Maak eens een collectie

Een naar gevoel

Er dringen zich alsmaar nieuwe onderwerpen op en je experimenteert naar hartelust. Maar ergens bekruipt je een naar gevoel, er is geen rode draad in je werk.

Gedaan met in het wilde weg te tekenen of schilderen

Geen paniek, het is tijd om het roer om te gooien en op zoek te gaan naar wat jouw werk verbindt.

Je gaat helemaal anders naar je werk kijken. Je gaat je eigen werk analyseren en evalueren.

Haal diep adem en stal zo veel mogelijk van je werk uit, desnoods leg je er de hele vloer mee vol. Kijk er rustig naar. Misschien valt je één en ander op. Schrijf alles op wat in je opkomt.

Kies nu één of een paar werken die voor jou het meest relevant zijn en berg de andere weer op.

Vertrekpunt

Wat verbindt de werken die je gekozen hebt?

  • het onderwerp

  • de techniek

  • de kleur

  • de invalshoek

De rode draad

Misschien valt het op wat deze werken verbindt, maar soms moet je er toch over nadenken. Laat het rustig bezinken, neem er je tijd voor. Het hoeft echt niet van de ene dag op de andere. Vul je notities aan, zelfs met ideeën die op het eerste gezicht irrelevant zijn.

Waar wil je naartoe?

Maak nu een gedachtesprong. Stel dat je zou schilderen voor een tentoonstelling met de uitgekozen werken als uitgangspunt. Je wil een mooie collectie kunnen presenteren. Dus ga je variaties schilderen.

Natuurlijk mag het niet saai worden

Je kan je schetsboek gebruiken om met je onderwerp, techniek, kleur of wat dan ook te experimenteren. Beschouw het als brainstormen. Tekenen helpt je beter zien.

Maak zo veel mogelijk tekeningen, eventueel in kleur, probeer ook te variëren, je onderwerp op verschillende manieren uit te beelden.

Als de techniek of de kleur de rode draad vormen

In dat geval moet je bijna omgekeerd te werk gaan. Je moet één of meer onderwerpen kiezen die bij je techniek of de kleur passen.

Een persoonlijke collectie

Nu heb je de sleutel in handen om een persoonlijke collectie te schilderen.

Het hoeft niet voor een tentoonstelling te zijn, je hebt op deze manier munitie om nog een hele tijd te schilderen en op de één of andere manier zo te werken dat alle schilderijen relevant voor jou zijn.

Het worden allemaal persoonlijke statements.

Wat denk je?

Zie je er iets in om zo te werk te gaan of schilder je toch liever in het wilde weg, laat je je gewoon leiden door je intuïtie? Schrijf er over in het commentaar. Ik ben benieuwd naar je mening.

Relevant artikel in deze blog

Verken in deze blog