TruiGys

View Original

Hoe Je Verfresten Slim en Duurzaam Inzet

'Acryl Beleven' acryl schilderij 30 x 30 cm.

Besparen, Bewaren, en Bewust Creëren

See this content in the original post



See this content in the original post

Veel schilders verkeren voortdurend in tweestrijd omtrent de hoeveelheid verf op hun palet.

Ligt er niet genoeg verf op, dan hindert dat het vlot schilderen, ligt er te veel op dan is de verf na de schilderssessie verloren.

Ik raad steeds aan om toch voldoende verf op het palet te leggen en daar geen gewetenszaak van te maken. Dan kan je vrijuit schilderen en je creativiteit botvieren.

Inhoud

See this content in the original post

Gebruik je aquarelverf, dan is er geen enkel probleem. Droge aquarelverf wek je met een beetje water tot leven. Of je napjes gebruikt of verf uit tubes op een palet maakt nauwelijks verschil.

Laat de verf echter zorgvuldig drogen om schimmel te voorkomen vooraleer je het palet afdicht en wegbergt, zeker in een warme vochtige omgeving. Niet alle merken voegen antischimmel producten toe aan hun verf.

Inhoud

See this content in the original post

Olieverf blijft op je palet lang goed. Olieverf kan je ook afdekken met een stukje plasticfolie, dan blijft de verf langer vochtig en bruikbaar.

Natuurlijk hebben je restjes olieverf niet het eeuwige leven. Als je een tijdje niet schildert kan je toch nog verrast worden door verdroogde verf.

Inhoud

See this content in the original post

Het is dus in eerste instantie de sneldrogende acrylverf die je geweten aanspreekt.

Leg om te beginnen enkel die kleuren op je palet die je van plan bent om te gebruiken.

Maar meestal zal je op het einde van je schildersessie toch nog verf op je palet over hebben. Wil je nog dezelfde dag of de volgende dag verder schilderen, verstuif dan water over de verf voor je ze met plasticfolie afdekt.

Je kan ook een soort 'nat palet' gebruiken, dan blijft de verf ook langer bruikbaar.

Inhoud

See this content in the original post

Meng je regelmatig grote hoeveelheden acrylverf, dan kan je de verf ook in een klein potje doen en dat goed afsluiten.

Gebruik bij voorkeur een potje dat maar net groot genoeg is om de verf te bevatten, dan blijft de verf gegarandeerd langer houdbaar en kan je je eigen mengsel zo weer gebruiken. Je kan voor dit doel een verzameling kleine potjes aanleggen.

Inhoud

See this content in the original post

De meeste verf is schadelijk voor het milieu. Onverwerkte verf is heel schadelijk voor het oppervlaktewater en de vissen die er in moeten leven. Giet in geen geval vloeibare verf door de gootsteen, en zeker geen acrylverf!

Laat de verf drogen, dan kan ze minder kwaad. Veeg je palet af met een tissue voor je het verder reinigt.

Inhoud

See this content in the original post

Ligt er maar een minuskuul restje verf op je palet, dan is er geen probleem. Maar wat doe je met die grote klodder, of klodders verf?

Als je niet tijdig zal schilderen, probeer de restjes verf op je palet dan in eerste instantie nog te gebruiken. Ook je portemonnee is hier bij gebaat.

Heb je nog schilderijen waar je op dat ogenblik aan werkt, kijk dan of je de restjes hier en daar nog kan verwerken

Inhoud

See this content in the original post

Je kan ook alle restjes samen mengen en dit mengsel gebruiken voor een eerste laag van een ander schilderij. Het is verstandig om steeds een paar doeken of ondergronden klaar te hebben voor gebruik. Ik maak die klaar als ik niet in de mood ben om te schilderen.

Te veel kleuren samenvoegen geeft echter 'modder'. Je kan de verschillende kleuren ook appart op een nieuw doek smeren.

Laat je niet verleiden om donkere verf te 'verbleken' met witte verf want dan bekom je al vlug weer te veel verf. Zijn de kleuren te fel of te donker, verdun ze dan met mat medium, dan schemert het witte doek of papier er doorheen en kan je er achteraf ook op tekenen.

Op die manier heb je meteen één of meerdere 'begonnen schilderijen' en vermijd je zo het 'lege canvas syndroom'.

  • My Biggest Dip Painting - Hoe u uw overgebleven verf in kunst kunt veranderen - Tiktus color Art - video 8:34 min.

Inhoud

See this content in the original post

Het gaat erom dat je een balans vindt tussen je creatieve vrijheid en het milieu. Door efficiënt om te gaan met verf en slimme opslag- en hergebruiktechnieken toe te passen, vermijd je niet alleen verspilling, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld.

Laat dit artikel je inspireren om op een bewuste manier met je materialen om te gaan, zodat je zowel je kunst als de planeet een dienst bewijst.

Relevant Artikel in deze Blog

Verken deze Blog