Het Hergebruiken van Oude Schilderijen

Schilderij in Acryl 'Strepen' 1 m x 1 m.

Doeken met een Tweede Verhaal

Inhoud

Wie veel schildert heeft na verloop van tijd een grote stapel schilderijen die te veel ruimte innemen. Bij mij was dat in elk geval zo. 

Wat te doen in zo’n geval?

Weggeven, verkopen, wegwerpen of hergebruiken?

Wie met acryl schildert kan rustig voor de laatste optie kiezen. Er is geen grens aan het aantal lagen acryl die je over elkaar kan schilderen.

Een veelgestelde vraag onder kunstenaars is: "Is het een goed idee om een oud schilderij met gesso te overschilderen?" 

Inhoud

Waarom Gesso Niet altijd de Juiste Keuze Is

Gesso, hoewel een uitstekende grondlaag voor nieuwe schilderijen, is niet altijd de beste keuze voor het overschilderen van een olieverfschilderij. Dit komt omdat gesso een andere samenstelling heeft die niet altijd goed hecht aan olieverf. Het olieverfschilderij moet bovendien door en door droog zijn.

Ander Verhaal met Acryl
Bij acrylverf kan het verhaal echter anders zijn, waarbij acrylgesso een haalbare optie kan zijn om een frisse start te maken.

Inhoud

Het Gebruik van Titaanwit

Een alternatief voor gesso is titaanwit. Deze verf is zeer dekkend en kan zorgen voor een perfecte basis. Maar gesso is goedkoper.

Voor de abstracte kunstenaars onder ons kan titaanwit gemengd met een medium de ideale oplossing zijn.  Door het medium wordt de verf  deels doorschijnend wat  een intrigerend effect kan geven, waardbij het oude schilderij subtiel doorschemert.

Inhoud

Het Belang van Opschuren

Voor je begint met overschilderen, is het cruciaal om het doek op te schuren. Dit verwijdert de textuur van het voorgaande schilderij, wat kan voorkomen dat ongewenste contouren en penseelstreken door je nieuwe werk heen schemeren. 

Natuurlijk kan je ook de bestaande textuur van het oude schilderij behouden en het overschilderen zonder het eerst op te schuren

Inhoud

Weloverwogen Keuzes Maken

Het is essentieel om zorgvuldig te overwegen voordat u besluit een schilderij te herschilderen. 

Stel of hang een ‘slecht’ of ‘minder goed’ schilderij een tijdje op een plaats waar je het regelmatig ziet.

Soms kan een schilderij dat je aanvankelijk niet bevalt, na verloop van tijd een nieuwe betekenis of waardering krijgen. Het kan je inspireren voor nieuw werk.

Soms is het enkel een deel van het schilderij dat uit de toon valt, of bepaalde detail die niet goed zijn. In dat geval is het mogelijk om enkel de storende delen met titaanwit te overschilderen. Zo kan je het werk  transformeren zonder het geheel opnieuw te schilderen.

Inhoud

De Voordelen van het Hergebruiken van Oude Schilderijen

Naast het opvreten van de ruimte in ons atelier, zijn er nog een aantal goede redenen om oude schilderijen te hergebruiken:

1. Duurzaamheid en Milieuvriendelijkheid: Door oude schilderijen te hergebruiken, dragen we bij aan een duurzamere kunstpraktijk en verminderen we afval.

2. Kostenbesparing: Bespaar geld door bestaande doeken opnieuw te gebruiken in plaats van nieuwe aan te schaffen.

3. Ontwikkeling van Nieuwe Technieken: Experimenteren op oud werk kan leiden tot nieuwe, innovatieve resultaten zonder angst om een mooi werk te verknoeien.

4. Persoonlijke Groei: Transformeer een minder geslaagd schilderij tot iets waarop je trots bent, wat bijdraagt aan je ontwikkeling als kunstenaar.

5. Verandering van Stijl of Visie: Pas oude werken aan je huidige artistieke visie aan.

6. Herinterpreteren van Oude Thema's: Bekijk en bewerk oude thema's met nieuwe inzichten.

Inhoud

Alternatieven voor Traditionele Doeken

Overweeg ook ruimtebesparende alternatieven zoals dunne panelen of papier voor nieuwe werken. Dit kan zowel praktisch als creatief stimulerend zijn.

Zelf werk ik op speciaal acrylpapier of een ander zwaar papier (min. 400 gr.) waar ik eerst een laag gesso over leg, maar de meningen hierover verschillen.

Leg tussen de lagen op papier geschilderde werken een dun vel bakpapier om het kleven van de verf te voorkomen.

Bedenk dat 100 vellen papier nog altijd niet veel ruimte innemen. Je kan dus naar hartelust zoveel schilderijen maken als je wil.

Het enige probleem met schilderen op papier is het presenteren van het werk op een tentoonstelling. Daarvoor gebruik ik wisselkaders. Die nemen ook ruimte in, maar niet zo veel als een grote stapel schilderijen. En netjes ingekaderd werk geeft meteen ook een goede indruk bij het publiek.

Inhoud

Conclusie

Het hergebruiken van oude schilderijen is een boeiende en voordelige praktijk die veel te bieden heeft, zowel voor je persoonlijke groei als voor het milieu. Het moedigt aan tot een reflectieve, innovatieve en duurzame benadering van kunst.

Wat zijn jouw ervaringen met het hergebruiken van oude schilderijen?

Heb je een oud werk getransformeerd? Wat heb je eruit geleerd? Deel je verhalen en inspireer andere lezers van 'Creatief tekenen en schilderen'. Laten we samen de kunst van het hergebruik vieren!

Relevant Artikel in deze Blog

Verken deze Blog

Vorige
Vorige

Schoonheid in de Kunst

Volgende
Volgende

3 Stappen om met Creatieve Overbelasting om te gaan