TruiGys

View Original

Duur materiaal verkwisten - 10 tips om je angst te overwinnen

Een reactie die ik vaak hoor is: ‘als ik duur materiaal gebruik, ben ik bang om het te verkwisten’.

Los van het feit dat het niet altijd nodig is om duur materiaal te gebruiken, maar dat het vaak wel een veel beter resultaat geeft, wil ik je een paar tips geven om je angst te overwinnen.

Eerst 10 tips waar je 'goedkoop materiaal' voor kan gebruiken:

  1. verdeel je schilder- en tekenmateriaal in twee delen : goedkoop en duur materiaal. Berg het dure materiaal in een aparte doos, kast of lade. Dan hoef je je geen zorgen te maken, het dure materiaal zal je niet per ongeluk ‘verkwisten’

  2. gebruik het goedkope materiaal voor brainstorm en testoefeningen

  3. begin al je tekeningen en schilderijen met goedkoop materiaal

  4. als een tekening of schilderij naar je zin is, werk het dan verder af met duur materiaal.

  5. als je op verplaatsing gaat tekenen of schilderen, neem dan enkel goedkoop materiaal mee, zodat je zorgeloos kan bezig zijn

  6. als je een nieuw onderwerp verkent, gebruik dan je goedkoop materiaal

  7. gun jezelf af en toe een sessie ‘knoeien’ met goedkoop materiaal

  8. Maak gebruik van goedkopere alternatieven voor duur materiaal, bijvoorbeeld door zelf verf te maken of door gebruik te maken van natuurlijke pigmenten, of materiaal dat erg lijkt op zijn duurdere tegenhanger.

  9. Experimenteer met het mengen van duur en goedkoop materiaal om nieuwe kleuren of effecten te creëren.

  10. Wees niet te streng voor jezelf en bedenk dat het verkwisten van materiaal soms onvermijdelijk is. Geef jezelf de ruimte om te experimenteren en te leren van je fouten zonder te veel stress te ervaren.

Op die manier zal je wel vlugger je voorraad goedkoop materiaal opgebruiken, maar dat geeft niet, het was toch goedkoop. Je kan die verfjes en potloden die opgebruikt zijn dan geleidelijk vervangen door duurder materiaal, dan doet het niet zo’n pijn aan de portemonnee als wanneer je van in het begin grote hoeveelheden duur materiaal zou kopen.

Maar je kan ook beslissen om altijd een voorraad goedkoop materiaal te houden, materiaal waar je naar hartelust mee kan spelen en knoeien. Daar beslis je helemaal zelf over. Er is geen goede of foute manier, bedenk echter wel dat beter - en meestal dan ook duurder materiaal - meer voldoening geeft, zeker op langere termijn.

En nu 10 tips om zonder angst 'duur materiaal'  te gebruiken:

  1. vergelijk de prijs van je tube verf met een bezoekje aan een café.

  2. kijk in je voorraad duur materiaal en kies er één item uit dat je grondig uittest zodat je precies weet wat je er mee kan doen. Daarna doe je dit met een ander materiaal, zo leer je al je materiaal goed kennen en overwin je geleidelijk je angst.

  3. Maak een plan voor je kunstwerk voordat je begint.

  4. Maak gebruik van technieken zoals het mengen van kleuren of het verdunnen van verf om meer variatie te creëren en minder materiaal te verkwisten. Leg ook niet te veel verf op je palet, zeker als je met acryl schildert.

  5. Gebruik het duurdere materiaal enkel voor de delen van je kunstwerk die echt de aandacht verdienen, bijvoorbeeld voor een belangrijk onderwerp of een focal point.

  6. Maak schetsen of kleine studies voordat je begint met het echte werk. Zo kan je experimenteren met verschillende materialen en technieken en voorkom je dat je materiaal verkwist door fouten te maken die je later moet corrigeren.

  7. Gebruik je duurdere materialen enkel op dagen waarop je je creatief voelt en echt geconcentreerd bent. Zo vermijd je dat je kostbaar materiaal verkwist door slordigheid of een gebrek aan concentratie.

  8. Leer technieken en tips van andere kunstenaars om zo efficiënt mogelijk te werken met duur materiaal. Zo kan je het beste halen uit je materiaal en vermijd je verspilling.

  9. Maak gebruik van restjes of overschotten van duur materiaal voor kleinere kunstwerken of details in een groter werk.

  10. Maak gebruik van duur materiaal op momenten dat je je volledig geconcentreerd voelt en zorg voor een rustige en opgeruimde werkplek om afleiding te vermijden.

Je ziet het, er zijn verschillende manieren om je angst te overwinnen en optimaal gebruik te maken van de kwaliteitsvolle materialen die je hebt.

Door het scheiden van goedkoop en duur materiaal, het stapsgewijs uitproberen van het duurdere materiaal kan je meer vertrouwen krijgen om er zonder veel zorgen mee te werken en plezier te hebben. Het is uiteindelijk de moeite waard om te investeren in kwalitatief goed materiaal, aangezien dit kan leiden tot betere resultaten en meer voldoening kan geven.

Wees niet bang om te experimenteren en te leren van fouten, en onthoud dat het proces net zo belangrijk is als het uiteindelijke resultaat. Dus, koester je duurdere materialen en laat je creativiteit de vrije loop!

Relevant artikel in deze blog

Verken in deze blog