TruiGys

View Original

De wateroplosbare Neocolors 2 van Caran d'Ache

Een buitenbeentje onder de waskrijtjes

See this content in the original post

See this content in the original post

Maak kennis met de wateroplosbare Neocolors 2, een medium dat zowel geliefd als gehaat wordt, maar zonder twijfel een unieke ervaring biedt voor elke kunstenaar.

Deze krijtjes van het merk Caran d'Ache zijn een heel eigenzinnig materiaal en een fantastisch medium om creatief te schilderen.

Of je nu thuis werkt of onderweg bent, deze veelzijdige krijtjes brengen kleur en flexibiliteit, en een heel eigen sfeer naar je kunstwerken.

Natuurlijk zijn er nog andere merken aquarelleerbare waskrijtjes, maar deze behoren tot de beste. Geen paniek, ik word niet gesponsord, dit is gewoon mijn eigen mening.

Inhoud

Bomen in het Groenevaleipark - neocolors op papier

See this content in the original post

Neocolors 2 zijn een bijzonder soort waskrijtjes, en in contrast met de traditionele waskrijtjes die je wellicht gewend bent, zijn ze net als aquarelpotloden wateroplosbaar.

Ze zijn geliefd vanwege hun levendige kleuren en de mogelijkheid om aquarelachtige effecten te creëren. Ze zijn gehaat om hun soms dwarse en moeilijke manier van verwerken. Maar het resultaat is altijd verbluffend.

De neocolors 2 worden aangeboden in dozen van 10, 15, 30  40 en 84 krijtjes. Ze zijn ook los verkrijgbaar waardoor je je collectie naar believen kan uitbreiden.

Inhoud

See this content in the original post

Creëer Aquareleffecten: Een van de meest opwindende aspecten van Neocolors II is hun vermogen om prachtige aquareleffecten te creëren.

Je kunt direct, weliswaar zachtjes, op het papier kleuren en vervolgens water toevoegen om de kleuren te mengen en vloeiende overgangen te maken.

Door harder te duwen zullen er duidelijker strepen of cirkels achterblijven wat structuur aan je werk geeft.

Een andere methode is om het krijtje op een nat penseel te wrijven en vervolgens op het papier aan te brengen. Dit geeft je controle over de intensiteit en richting van de kleur.

Laag-op-Laag Techniek: Door kleuren in lagen op te bouwen, kun je diepte en verzadiging in je kunstwerk brengen.

Begin met lichte kleuren en werk geleidelijk naar donkerder tinten toe. Dit helpt om een rijk en dynamisch beeld te creëren.

Deze techniek is echter niet eenvoudig omdat de krijtjes extreem oplosbaar blijven. Bovendien worden de kleuren bij het drogen lichter.

Droog in Nat: Door met een droog krijtje door de nog natte verf te tekenen kan je weer heel andere effecten bekomen. Met deze techniek breng je accenten en reliëf in je werk.

Kleur weghalen: Met een nat penseel kan je een deel van de tekening weer bevochtegen en dan met een tissue opdeppen. Dit kan ook bij gewoon aquarel maar bij de neocolors is het effect anders en extremer.

Strepen geven richting: Door de richting waarin je met de krijtjes tekent kan je al een deel van de afgewerkte tekening bepalen. Werk met het penseel dan steeds in de richting die je oorspronkelijk op dat deel gebruikte.

Droog op droog: als de tekening helemaal droog is kan je met droge krijtjes details bijtekenen.

Inhoud

'Bijna herfst in de plantentuin' - Neocolors en inkt op paier

See this content in the original post

Eén van de voordelen van Neocolors 2 is de mogelijkheid om kleuren direct op papier te mengen of op een apart palet.

Hierdoor kun je een breed scala aan nieuwe tinten en schakeringen creëren die je kunstwerk echt uniek maken. Experimenteer met verschillende combinaties om je eigen kleurenpalet te ontwikkelen.

Daarnaast is het verstandig om een voorbeeld van alle kleuren te maken en deze in je doos te bewaren. Zo weet je precies hoe elke kleur eruitziet als deze bevochtigd wordt.

Inhoud

See this content in the original post

Gebruik een stevig aquarelpapier van goede kwaliteit. Alleen zo kan je de vele mogelijkheden de krijtjes optimaal toepassen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan zo glad mogelijk papier, maar ik raad aan om met verschillende papiersoorten te experimenteren en dat je eigen favoriet te kiezen.

Wil je verschillende lagen toepassen, laat je werk dan tijdig drogen zodat het papier de kans krijgt om zich te herstellen en de volgende laag weer optimaal op te nemen.

Ook een claybord werkt prima, en is zeker aan te bevelen om buiten te tekenen. Zo'n bord neemt het materiaal minder op dan papier wat natuurlijk weer een heel ander effect geeft.

Inhoud

'Roze bloemen in de plantentuin' - Neocolors op papier

See this content in the original post

Om je Neocolors II in goede staat te houden, is het belangrijk om ze goed te bewaren.

De dozen waarin je de sets koopt zijn ideaal. Voor de losse krijtjes zoek je best een platte doos waarin ze stevig blijven zitten.

Bewaar ze in een droge, koele omgeving om te voorkomen dat ze smelten of beschadigd raken.

Inhoud

See this content in the original post

Laat je inspireren door voorbeelden van kunstwerken gemaakt met Neocolors 2.

Bekijk enkele van je eigen creaties en die van andere kunstenaars om te zien wat er mogelijk is met dit medium.

Daag jezelf uit met een maandlange "Neocolor Challenge", waarbij je elke dag een ander thema of onderwerp verkent met je krijtjes.

Met Neocolors 2 heb je een krachtig en veelzijdig medium in handen dat je artistieke mogelijkheden enorm kan uitbreiden. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek wat je allemaal kunt bereiken met deze unieke krijtjes!

Inhoud

'Een boom in het Groenevaleipark' - Neocolors op papier

See this content in the original post

Wil je je vaardigheden met de wateroplosbare Neocolors 2 verbeteren? Hier zijn enkele eenvoudige en leuke oefeningen die je kunt proberen om vertrouwd te raken met dit veelzijdige medium.

Oefening 1: Kleuren Mengen en Aquareleffecten

1. Begin met een kleurencirkel: Teken een cirkel op een stuk aquarelpapier en verdeel deze in acht gelijke secties.

2. Kleur en meng: Kleur elke sectie met een andere kleur Neocolor 2 krijtje. Gebruik een nat penseel om de kleuren naar het midden van de cirkel te mengen en creëer vloeiende overgangen.

3. Observeer de effecten: Let op hoe de kleuren zich vermengen en hoe de intensiteit van elke kleur verandert wanneer je water toevoegt.

Oefening 2: Laag-op-Laag Techniek

1. Teken een landschap: Schets een eenvoudig landschap met een horizonlijn, bomen en een rivier of een paar huizen.

2. Bouw lagen op: Begin met de lucht en breng een lichte kleur aan. Voeg geleidelijk donkere tinten toe voor de bomen en de rivier, werk in lagen om diepte en dimensie te creëren.

3. Gebruik water om te mengen: Voeg water toe om de kleuren te mengen en zachte overgangen te creëren tussen de verschillende elementen van je landschap.

Oefening 3: Combinatie van Media

1. Maak een schets: Teken een eenvoudige bloem met een fineliner op een stuk aquarelpapier. Gebruik een fineliner die waterbestendig is.

2. Vul in met Neocolors 2: Kleur de bloem en de achtergrond in met de krijtjes.

3. Meng met water: Voeg water toe om de kleuren te verzachten en een schilderachtig effect te creëren. Gebruik als alles droog is de fineliner opnieuw om details en contouren te versterken.

Inhoud

Deel je Resultaten!

We zijn benieuwd naar jouw creaties! Welke oefening vond je het leukst en waarom? Deel je ervaringen in de opmerkingen hieronder. Heb je zelf nog leuke tips of technieken ontdekt? Laat het ons weten! Samen kunnen we van elkaar leren en nog creatiever worden.

Relevant Artikel in deze Blog

Verken in deze Blog

  • Materialen en Technieken
    Ben je op zoek naar verrassingen of artikels over minder bekende materialen en technieken? Of wil je gewoon een overzicht van alle artikels in deze blog over hoe je een bepaald materiaal kan gebruiken of een techniek toepassen.

  • Terug naar de Blog - Homepage