Breng je tekeningen tot leven in 3 stappen

gekleurde schets van een straatbeeld
 

Niets is zo frustrerend als een fletse tekening

In 3 stappen laat je je tekeningen er uitzien alsof ze door een ervaren kunstenaar gemaakt zijn.

  1. volume creëren met schaduwen

  2. focus door contrasten 

  3. kleurtoetsen

Door je tekeningen net dat ietsje meer uit te werken beleef je meteen ook meer plezier aan het tekenen.

Volume creëren met schaduwen

We tekenen op een blad papier, op een vlak voorwerp, onze tekening ziet er dus ook vlak uit.

We  moeten een truck toepassen om wat we tekenen te laten uitzien alsof het volume heeft. Dat doen we vooral door het gebruik van schaduwen.

Er zijn grofweg 2 soorten schaduwen : de schaduw aan de schaduwkant van het voorwerp, dus in het voorwerp zelf, en de schaduw op de grond.

Eigen schaduwen

Door de schaduwkant in de voorwerpen in je tekening zachtjes aan te brengen krijgen ze onmiddellijk volume.

Je kan dat heel eenvoudig testen door een cirkel te tekenen en dan de schaduw in de cirkel zachtjes te tekenen. Je merkt onmiddellijk dat de cirkel in een bol verandert.

Slagschaduw

De schaduw op de grond of slagschaduw, zorgt ervoor dat je voorwerp niet zweeft maar mooi verankerd is op de grond. Je kan dit onmiddellijk testen met de cirkel die je daarnet tekende en die je veranderde in een bol.

Besteed hier aandacht aan als je tekent. De schaduwen zijn ook niet overal egaal maar lichter en donkerder.

Heb je geen schaduwen omdat je bijvoorbeeld buiten  tekende op een duistere dag, dan moet je nog een truckje toepassen. Je bepaalt van waar de zon zou komen en tekent de schaduwen in de tegenovergestelde richting.

Contrasten

Door hier en daar een partij heel donker te maken breng je interessante contrasten in je tekening.

Belangrijk is hier de keuze. Wat is het focuspunt van je tekening ? Wat is dichtbij en wat is verder weg ?

In oude schilderijen zie je vaak hoe de achtergrond vager en vager wordt naarmate de afstand toeneemt. Ook in de portretfotografie wordt dat toegepast. Veel digitale fototoestellen laten toe om een focuspunt te bepalen en de rest vager te maken.

We maken van dat idee gebruik in onze tekening door wat in de focus ligt duidelijker en harder te tekenen en er donkere schaduwen in te verwerken. De rest van de tekening laten we zachter.

Kleurtoetsen

Je kan natuurlijk je hele tekening vullen met kleur, daar is niets op tegen. Maar dan moet je wel opletten om het focuspunt levendig te kleuren en de rest vager.

Maar je kan er ook voor kiezen om hier en daar wat kleur aan te brengen.  Natuurlijk moet weer het meeste nadruk liggen op het focuspunt.

Je kan een paar zachte blauwtoetsen geven voor de lucht. De natuur krijgt hier en daar wat groen en bruin. En je focuspunt werk je met  je  hele kleurdoos uit.

Je kan ervoor kiezen om met kleurpotloden te werken of  met aquarel. Je hoeft niet veel van aquarelleren af te weten, het blijft immers een bijgewerkte tekening.

Besluit

Deze 3 eenvoudige stappen maken van een saaie tekening  een pareltje waar je fier op kan zijn. En tekenen wordt op die manier ook veel plezieriger.

En nu aan u

Zoek een paar tekeningen waarvan je niet zo erg tevreden bent en pas die drie stappen toe, beperk je bij deze oefening tot kleurtoetsen met kleurpotloden om te zien hoe het werkt.

Wat denk je van die 3 stappen ? Heeft het je geholpen of blijf je op je honger zitten? Schrijf het in het commentaar dan kan ik een vervolgpost maken die je verder op weg helpt.

Relevant Artikel in deze Blog

Verken in deze Blog

Vorige
Vorige

We leven in een zee van creativiteit

Volgende
Volgende

Waarom ik met acrylverf schilder