TruiGys

View Original

10 items die van elke ruimte het ideale atelier maken

Wat is onontbeerlijk in een ideaal atelier, en wat maakt van elke ruimte een droomatelier ?

  1. Deur om de buitenwereld af te sluiten

    De deur om ons af te sluiten is meer symbolisch dan echt, maar ze zal voor de huisgenoten ook werken. De gesloten deur zegt: hier ben ik aan het werk, niet nodeloos storen (desnoods hang je een briefje ‘niet storen’.

    Maar het zijn niet enkel de huisgenoten die we buiten de deur willen houden, ook onze eigen criticaster willen we aan de drempel achterlaten.

    En als we stoppen met schilderen trekken we de deur achter ons dicht, de rommel is verdwenen, het onafgewerkte schilderij wacht geduldig tot we weer binnengaan

  2. Wasbak en waterkraan

    Wie met olieverf schildert zal hier minder aan tillen, maar de acrylschilder en aquarellist hebben regelmatig vers water nodig. Als er niet dichtbij een kraantje is, dan zijn we gemakkelijk geneigd om te lang met hetzelfde water te schilderen en zo onze verf vuil te maken.

    Maar voor alle schilders geldt dat de penselen na het schilderen goed gereinigd moeten worden. Olieverfpenselen kunnen best eerst in olie weken, maar dan moeten we ze eveneens met vettige zeep grondig wassen.

    Een ramp voor een mooie wasbak, een gelukkige schilder heeft een oude wasbak waar hij geen gewetenproblemen bij heeft.

  3. Schildersezel

    Het eerste item waar de meesten aan denken als ze zich een schildersatelier voorstellen, maar een attribuut dat niet eens geschikt is voor elke vorm van schilderen. Toch is een goede schildersezel van grote waarde. Je hebt een veel beter zicht op je werk zodat je bij de opzet ook minder vervorming zal hebben. Werk dat op een ezel staat, kan je ook regelmatig van op afstand bekijken zodat je snel eventuele fouten ziet of gewoon merkt waar er nog aan verbeterd moet worden.

  4. Grote Tafel

    Een grote tafel is een echte luxe. Je kan ze gebruiken om op te tekenen en te schilderen, om materiaal op te sorteren, om een stilleven op te bouwen, materiaal klaar te stellen … kortom hoe groter hoe liever.

  5. Gemakkelijke stoel

    Een gemakkelijke stoel is daarentegen geen luxe maar een noodzaak. Om lang geconcentreerd bezig te zijn, is een goede stoel zijn geld meer dan waard. Een stoel waar je rugpijn op krijgt is een onding dat niet in een atelier thuishoort, en geen stoel plaatsen is ook geen optie.

  6. Goede verlichting

    Met een goede verlichting bedoelen we verlichting die voldoende is om je werk goed te zien en goed te beoordelen, dus zonder kleurverschuiving, maar tevens verlichting die niet verblindt en de ogen niet vermoeit.

  7. Raam dat open kan staan

    Het lijkt triviaal, maar veel schilders gebruiken regelmatig giftige producten zoals terpentijn en white spirit en dan is goede verluchting belangrijk voor de gezondheid.

  8. Rolgordijntje om felle zon te temperen

    Als je schildert heb je een constant gelijke verlichting nodig, en de zon kan van het ene ogenblik op het andere sterk in intensiteit verschillen, lichtstrepen op je schilderij toveren en de hele sfeer van je werk veranderen. Een simpel rolgordijntje dat voldoende licht doorlaat, maar de felle zon tempert kan een oplossing zijn.

  9. Kasten met lades

    Eigenlijk heb je zowel diepe als platte lades nodig. In een lade heb je veel meer overzicht op je materiaal, je kan alles veel beter ordenen en netjes houden. Heel romantisch een rommelig atelier, maar niet echt bevorderlijk. In de rommel vind je niet wat je zoekt, vergeet je wat je hebt zodat je het dure materiaal dubbel of driedubbel aankoopt en wat je hebt raakt stuk, verdroogt of verdampt, of je vergeet het gewoon te gebruiken.

  10. Goede organizer voor verf

    Een goede organizer voor je verf hoeft niet duur te zijn, gewoon wat oude wijndozen die je netjes naast elkaar stelt kunnen prima diensten bewijzen. Het belangrijkste is dat je je verf kan ordenen volgens soort en volgens kleur zodat je tijdens het schilderen niet moet zoeken naar een bepaalde kleur en dat je niet de verkeerde soort verf neemt, wat gewoon rampzalig kan zijn. Het zal jou niet overkomen ? Mij is het in elk geval wel overkomen, want ik het vuur van het schilderen valt het verschil in tube echt niet zo op.

Verken in deze Blog